Ομάρ Σαρίφ: «Η δημοκρατία ήταν μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των αρχαίων Ελλήνων. Ένας περήφανος λαός δεν υποδουλώνεται!»

«Είμαι αλληλέγγυος προς τον ελληνικό λαό και πιστεύω, ότι όσα ζητά είναι δίκαια!»

«Είμαι αλληλέγγυος προς τον ελληνικό λαό και πιστεύω, ότι όσα ζητά είναι δίκαια!».

Αυτό μας είχε πει ένα χρόνο – τον Ιούλιο του 2015- ο Ομάρ Σαρίφ πριν περάσει στην αιωνιότητα. Σίγουρα το ίδιο θα έλεγε κι σήμερα, την εποχή της ανθρωπιστικής και ενεργειακής κρίσης, αν ήταν ανάμεσά μας, γιατί πονούσε πολύ τη χώρα μας και το λαό της.

  • Συνέντευξη στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

«Αλήθεια δεν μπορώ να το πιστέψω. Έχει φτάσει εκεί αυτός ο λαός;» δήλωσε συγκλονισμένος ο Ομάρ Σαρίφ όταν του μεταφέραμε την εικόνα της Ελλάδας της εξαθλίωσης δίνοντας παράλληλα μήνυμα συμπαράστασης.

«Είμαι αλληλέγγυος προς τον ελληνικό λαό και πιστεύω, ότι όσα ζητά είναι δίκαια! Οι Έλληνες δεν έχουν αντέξει ποτέ την υποδούλωση, για αυτό θα τα καταφέρουν!»

Ο διάσημος Αιγύπτιος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ συμπαραστέκεται στην Ελλάδα και στους πολίτες της, που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας.

Τρία χρόνια πριν από την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, την οποία ο Σαρίφ παρακολούθησε από κοντά, πρωτοστάτης στην αλλαγή που επιθυμούσε ο λαός του – κατέβηκε μάλιστα και στις συγκεντρώσεις, κάτι που λίγοι γνωρίζουν – ο σταρ εύχεται να ξεπεράσουν γρήγορα οι Έλληνες τα προβλήματά τους και να ορθοποδήσουν και πάλι.

Μεγάλος φιλέλληνας ο Ομάρ Σαρίφ δηλώνει με πάθος αυτή τη φορά:

« Η δημοκρατία ήταν μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των αρχαίων Ελλήνων. Ένας περήφανος λαός δεν υποδουλώνεται

Συνδέοντας δε τις ιστορίες των δυο λαών σχολιάζει:

«Η Μεσόγειος φέρνει πολύ κοντά τους δύο λαούς. Από την αρχαιότητα είχαν κοινά σημεία, κοινούς στόχους, κοινές ελπίδες! Γι΄αυτό υποστηρίζω με βεβαιότητα, ότι θα ξεπεράσετε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Αυτό δείχνει άλλωστε και η ένδοξη ιστορία σας! Οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και όλοι οι λαοί που βρέχονται στη Μεσόγειο ήταν πάντα αδούλωτοι και αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους και τώρα θα δικαιωθούν. Αλλά κι αν δεν τα καταφέρετε, μην πτοείστε. Να ξέρετε, ότι ο αγώνας είναι μακρύς. Δείτε τους συμπατριώτες μου, που εξακολουθούν να είναι χυμένοι στους δρόμους, για να μην πάει χαμένη η θυσία τόσων ανθρώπων…» υπογράμμισε αφήνοντας έμμεσα το υπονοούμενο, ότι κι εμείς πρέπει να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας.

Πριν από δύο μήνες είχε ρωτήσει τον Έλληνα φίλο του, γνωστό δημοσιογράφο και καταξιωμένο συγγραφέα Πάνο Καλουδά σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, αν είναι αλήθεια, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα καλυτερεύει, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα.

Ο Πάνος Καλουδάς του απάντησε:

«Θεωρητικά έτσι λένε. Πρακτικά δεν φαίνεται τίποτα…»

Όταν του μεταφέραμε την εικόνα της Ελλάδας των συσσιτίων, της εξαθλίωσης και των χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν αυτοκτονήσει, σιώπησε για λίγο και είπε:

«Αλήθεια; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Έχει φθάσει εκεί αυτός ο λαός;»

«Ακριβώς» πήρε την απάντηση και πάγωσε:

Και δεν ήταν απορία αλλά κραυγή απόγνωσης, όταν αναρωτήθηκε και πάλι:

«Έχει φθάσει εκεί αυτός ο λαός;» και με βροντερή φωνή επανέλαβε:

«Δεν είστε γεννημένοι για να ζείτε υπόδουλοι. Θα το ξεπεράσετε. Είμαι βέβαιος…».

Ο Ομάρ Σαρίφ κατά κόσμον Μισέλ Νεμίτρι Χαλούμ, που στις φλέβες του κυλούσε και συριακό αίμα, παρά τις οκτώ και πλέον δεκαετίες που κουβαλούσε στους ώμους του, εξακολουθούσε να είναι ακμαιότατος, δυνατός με όλες τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις σε εγρήγορση, που δεν παύει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Αγέραστος και πανέμορφος ετοίμαζε τη νέα του ταινία.

Είναι κατασκοπικού περιεχομένου και τα γυρίσματά της θα γίνουν στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κορυφαίος ηθοποιός της γενιάς του , μπορεί να συνέδεσε το όνομά του με ταινίες – σταθμούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως τον «Λόρενς της Αραβίας», το «Funny girl» και τον «Δόκτορα Ζιβάγκο», αλλά δεν αισθανόταν υπερήφανος για όλες τις ταινίες που είχε στο υπερπλούσιο βιογραφικό του.

Ο ίδιος μάλιστα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε μεγάλης κυκλοφορίας ξένη εφημερίδα είχε παραδεχτεί:

«Τα τελευταία 25 χρόνια έχω παίξει σε ταινίες- σκουπίδια».

Τον ρωτήσαμε το γιατί και διευκρίνισε:

«Το μέγεθος του “Λόρενς της Αραβίας” και αυτόν τον χαρισματικό ρόλο, που ο Ντέηβιντ Λιν μου εμπιστεύτηκε εκεί, δεν κατάφερα να τον ξανασυναντήσω σε κανέναν επόμενο από τους προτεινόμενους ρόλους.

Ακόμα και ο “Δόκτωρ Ζιβάγκο” δεν είχε αυτή τη δράση. Ο Λόρενς διαδραματιζόταν σε έναν οικείο για μένα χώρο.

Θεωρώ τίτλο τιμής τη συμμετοχή μου σε αυτή την επική ταινία, όπως στον “Δόκτωρ Ζιβάγκο” και σε άλλα δύο τρία φιλμ που με χαρακτηρίζουν. Οι άλλες ταινίες που έκανα, οπωσδήποτε δεν ήταν αντάξιες αυτών…»

Όσο χορτάτος κι αν είναι από τόσους και τόσους ρόλους που έχει ενσαρκώσει, ο Ομάρ Σαρίφ είχε κι ένα μεγάλο απωθημένο που δεν το προσδοκούσε πια.

Την δεκαετία του ΄80 επισκέφθηκε την Ιθάκη και μαγεύτηκε από τις θεϊκές ομορφιές του νησιού.

Την επισκέφθηκε ξανά και ξανά και πάντα ήταν ο προορισμός του.

«Διάβασα την ιστορία του νησιού και με συγκλόνισαν οι περιπέτειες του βασιλιά της Ιθάκης, που περιπλανήθηκε 10 ολόκληρα χρόνια σε θάλασσες και σε χώρες μακρινές και πέρασε πολλές ταλαιπωρίες, ώσπου να φθάσει στην πατρίδα του. Πάντα ονειρευόμουν να παίξω αυτόν τον ρόλο στο σινεμά, αλλά εν πραγματοποιήθηκε η επιθυμία του. Είναι το απωθημένο μου, γιατί βρίσκω ότι η ζωή μου μεταφορικά είχε πολλά κοινά σημεία με τον Οδυσσέα. Κι εγώ πέρασα περιπέτειες, αγώνες, θυσίες για να βρω τη δική μου Ιθάκη» εκμυστηρεύτηκε για πρώτη φορά.

Η βιογραφία του σε ελληνικά χέρια

Αφορμή γι΄αυτή τη συνέντευξη ήταν η βιογραφία του Ομάρ Σαρίφ, που επρόκειτο να γράψει ο Έλληνας Πάνος Καλουδάς- για την οποία συνέντευξη συνέβαλε τα μάλα ο διακεκριμένος συνάδελφος και εκλεκτός συγγραφέας και τον ευχαριστώ- ύστερα από επιθυμία του μεγάλου σταρ.

Οι δύο τους έχουν δεθεί με δυνατή φιλία με τη μεσολάβηση του Ζυλ Ντασσέν και σε αυτό βοήθησε, ότι ο Πάνος Καλουδάς μιλά και γράφει άπταιστα αραβικά συν το ότι είναι Έλληνας εξ Αιγύπτου στην καταγωγή.

«Κυκλοφορούν ήδη δύο βιογραφίες του Ομάρ Σαρίφ», λέει ο Πάνος Καλουδάς, « σε όλο τον κόσμο. Εγώ όμως, δεν θα επηρεαστώ από αυτές. Θα αρκεστώ στ ηχογραφημένα ντοκουμέντα που μου στέλνει και στα χειρόγραφα, που υπαγορεύει για λογαριασμό μου στους συνεργάτες του.»

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com