Η Eurovision του Λίβερπουλ στην υπηρεσία της βιωσιμότητας

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Λίβερπουλ, την πόλη που φιλοξενεί τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2023 για λογαριασμό της νικήτριας του 2022 Ουκρανίας.

by Times Newsroom

Με χιλιάδες ανθρώπους να αναμένεται να παρευρεθούν και εκατομμύρια να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό από την τηλεόραση , το Λίβερπουλ χρησιμοποιεί τα φώτα της δημοσιότητας για να υπερασπιστεί τη βιωσιμότητα. Για πρώτη φορά στην 67χρονη ιστορία του, μετράται ο αντίκτυπος του μουσικού διαγωνισμού στο περιβάλλον.

Η βιωσιμότητα στο προσκήνιο

Το BBC και το Λίβερπουλ συμφώνησαν να παρακολουθούν τη βιωσιμότητα του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, με την ελπίδα να δημιουργήσουν μια κληρονομιά για τις μελλοντικές διοργανώτριες πόλεις. Θα επιτρέψει επίσης στη Λίβερπουλ να αποκτήσει περισσότερα δεδομένα και γνώσεις για τα επόμενα γεγονότα που θα διοργανώσει.

Η Δήμαρχος του Λίβερπουλ Joanne Anderson.

«Για πρώτη φορά, θα κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που έχουν εκδηλώσεις αυτού του είδους και πώς μπορούμενα κάνουμε ακόμη πιο θετικές βιώσιμες επιλογές  στο μέλλον», εξηγεί η απερχόμενη δήμαρχος του Λίβερπουλ, Joanne Anderson, σε συνέντευξή της στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (UNRIC).

Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για να καταστεί ο διαγωνισμός φιλικός προς το περιβάλλον, από τον τρόπο χρήσης της ενέργειας έως την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και την ενθάρρυνση της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών.

Η Arena and Convention Centre (ACC), όπου θα διεξαχθεί κυρίως η Eurovision  χρησιμοποιεί πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μηδενικού άνθρακα και είναι εξοπλισμένη με ηλιακούς συλλέκτες. Το βρόχινο νερό συλλέγεται επίσης για την παροχή νερού στις τουαλέτες του χώρου. Ωστόσο, όλοι οι χώροι του διαγωνισμού θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Η πόλη λέει ότι αυτό είναι επί του παρόντος αναπόφευκτο, αλλά ότι υπάρχουν σχέδια για να αλλάξει.

Το Λίβερπουλ στοχεύει επίσης να διασφαλίσει ότι η Eurovision περιλαμβάνει όλες τις κοινότητες της πόλης και έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση

Η πρόληψη των αποβλήτων και η κυκλικότητα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού για τον διαγωνισμό. Το τυρκουάζ χαλί της εκδήλωσης θα ανακυκλωθεί μετά τη λήξη του διαγωνισμού.

Το πλεόνασμα χρώματος και υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την εκδήλωση θα δωριστούν σε μια τοπική κοινωνική επιχείρηση, ενώ σκηνικά και σκηνικά προορίζονται για σχολεία, θεατρικές ομάδες και δημοπρασίες.  Θα γίνει α επίσης ανακύκλωση  σε μπουκάλια, κουτιά, και χαρτί, ενώ θα υπάρχει σαφής σήμανση απορριμμάτων στο χωριό της Eurovision.

“Ό,τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να επαναχρησιμοποιήσουμε θα το κάνουμε”, προσθέτει ο δήμαρχος Anderson.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο των ταξιδιών στο διαγωνισμό, προγραμματίζονται έρευνες για τον υπολογισμό των ταξιδιωτικών επιπτώσεων του προσωπικού και των ερμηνευτών, ενώ τα δεδομένα από τις πωλήσεις εισιτηρίων θα εκτιμήσουν τους τρόπους μεταφοράς του κοινού.

Υπάρχουν επίσης διαδρομές πεζοπορίας μεταξύ των κύριων χώρων του διαγωνισμού.

Η πόλη έχει φυτέψει λουλούδια στο κέντρο για να λειτουργήσει ως παθητικό φράγμα στάθμευσης και να βελτιώσει την περιοχή. Το γυμνό έδαφος φυτεύεται  επίσης με αγριολούλουδα ή σπόρους γρασιδιού.

Χτίζοντας μια κληρονομιά για τις πόλεις και τους μελλοντικούς διαγωνισμούς τραγουδιού

Το 2019, όλα τα πολιτικά κόμματα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Λίβερπουλ συμφώνησαν να ανταποκριθούν στην πρόκληση να κάνουν το Λίβερπουλ μια πόλη μηδενικού άνθρακα έως το 2030. Εκτιμάται ότι το Λίβερπουλ έχει ήδη περικόψει 840.000 τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα από το 2005 και έχει φυτέψει περισσότερα από μισό εκατομμύριο δέντρα τα τελευταία 25 χρόνια.

«Η Eurovision μας επέτρεψε ως πόλη να αρχίσουμε να έχουμε ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα, ειδικά στον τομέα των εκδηλώσεων», λέει ο δήμαρχος Anderson, η  οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πόλη ελπίζει να κινηθεί προς εκδηλώσεις καθαρού μηδενικού ισοζυγίου στο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com