«Η Φόνισσα» της Εύας Νάθενα

by Times Newsroom

Η Φόνισσα της Εύας Νάθενα, η οποία απέσπασε έξι βραβεία στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μας μεταφέρει για δεύτερη εβδομάδα στον κόσμο του αριστουργήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ρίχνοντας μια μοντέρνα φεμινιστική ματιά στις διαχρονικές παθογένειες της πατριαρχικής κοινωνίας, στις σχέσεις μεταξύ των γυναικών και στον μικρόκοσμο της οικογένειας (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Φόνισσα εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας, γύρω στο 1900. Η ιστορία υφαίνεται γύρω από το κυρίαρχο δίπολο «μάνας-κόρης» και το κυρίαρχο μοτίβο των σχέσεων των γυναικών μεταξύ τους, που επηρεάζουν αρχικά τον μικρόκοσμο της οικογένειας και στη συνέχεια τον μικρόκοσμο της επαρχιακής κοινωνίας. Εκεί, η Χαδούλα, παγιδευμένη στην απόρριψη της ίδιας της μάνας της, αγωνίζεται να επιβιώσει ακολουθώντας τις επιταγές μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Ψυχικά ταπεινωμένη, μέσα στην απαξίωση της ίδιας της υπόστασής της ως γυναίκας, θέλει να ελευθερωθεί όχι μόνο από τους διώκτες της, αλλά από την ίδια της τη μοίρα, εκείνην του ανθρώπου που έχασε τον δρόμο του. Γι’ αυτό, ο θάνατος δεν έρχεται ούτε σαν τιμωρία ούτε σαν εξιλέωση.

Πρόγραμμα προβολών

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com