«Η μυστική ζωή των μυστικών» του Michael Slepian από τις Εκδόσεις Κάτοπτρο

by Times Newsroom

Δυο λόγια για το βιβλίο

 Μια αποκαλυπτική ματιά στους λόγους για τους οποίους κρατούμε μυστικά, στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά, αλλά και στο πότε (και πώς) πρέπει να τα φέρουμε στο φως 

Προσπαθήστε να σκεφτείτε να μυστικό σας που δεν έχετε αποκαλύψει σε κανέναν. Ο ψυχολόγος Michael Slepian έχει βρει ότι ανά πάσα στιγμή κρατούμε, κατά μέσον όρο, έως και δεκατρία μυστικά. Η έρευνά του, στην οποία έχουν λάβει μέρος τουλάχιστον 50.000 άτομα από ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει ότι τα μυστικά που δεν αποκαλύπτουμε αφορούν συνήθως ψευδολογίες, φιλοδοξίες, εθισμούς, προβλήματα ψυχικής υγείας, κρυφές σχέσεις και οικονομικές δυσκολίες.

Η μυστικότητα μπορεί να μας βαραίνει πολύ. Αλλά το βάρος των μυστικών μας, σύμφωνα με τον Slepian, σπανίως προέρχεται από τις προσπάθειές μας να τα κρατήσουμε κρυφά· αυτό απορρέει μάλλον από το γεγονός ότι τα κουβαλούμε μόνοι μας. Ανεξάρτητα από το αν έχουμε ως κίνητρο να προστατεύσουμε την υπόληψή μας, μια σχέση, τα αισθήματα ενός αγαπημένου προσώπου ή αν το κίνητρό μας αφορά κάποιον προσωπικό ή επαγγελματικό στόχο, ένα είναι βέβαιο: το να αποκρύπτουμε πτυχές του εσωτερικού μας κόσμου συνήθως οδηγεί στη μοναξιά και στην απομόνωση. Αλλά όχι απαραίτητα.

Πλούσιο σε σύγχρονες αντιλήψεις για μία από τις πιο οικουμενικές —αλλά και λιγότερο κατανοητές— πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το βιβλίο ρίχνει νέο φως σε συναρπαστικά ερωτήματα όπως: Σε ποια ηλικία τα παιδιά αναπτύσσουν τη γνωστική ικανότητα της φύλαξης μυστικών; Όλα τα μυστικά συνεπάγονται το ίδιο νοητικό φορτίο; Πώς μπορούμε να συμβιβάσουμε τα μυστικά μας με την ανθρώπινη επιθυμία για κοινωνική αλληλεπίδραση, σύνδεση και αναγνώριση από τους άλλους; Πότε οφείλουμε να εξομολογηθούμε ένα μυστικό, και σε ποιον; Και θα μπορούσε η φύλαξη ορισμένων τύπων μυστικών να λειτουργήσει ευεργετικά για την ευζωία μας;

Βασισμένο σε πρωτότυπη έρευνα που μετρά περισσότερο από μία δεκαετία, το βιβλίο αποκαλύπτει τους εκπληκτικούς τρόπους με τους οποίους τα μυστικά διαχέονται στη ζωή μας και προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές που καθιστούν ευκολότερη τη συμβίωσή μας με εκείνα. Έτσι, ανοίγει ένα πολύτιμο παράθυρο στις εσωτερικές λειτουργίες του νου, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην αίσθηση του ποιοι είμαστε.

Είπαν για το βιβλίο

•  «Αν αναρωτιέστε γιατί έχουμε μυστικά και τι είναι εκείνο που μας παρακινεί να τα αποκαλύπτουμε, μην ταλαιπωρείστε. Ο Slepian αφιέρωσε τα τελευταία δέκα χρόνια μελετώντας την ψυχολογία των μυστικών, και σε αυτό το όμορφο βιβλίο σάς προσφέρει έτοιμες τις απαντήσεις».

Adam Grant, καθηγητής οργανωσιακής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

•  «O Slepian τραβά την κουρτίνα και μας αποκαλύπτει την οικουμενική φύση των μυστικών μας. […] Το βιβλίο προσφέρει βαθιές γνώσεις που μας βοηθούν να κάνουμε καλύτερες επιλογές. […]».

Sheena Iyengar, καθηγήτρια επιχειρηματικότητας, Πανεπιστήμιο Columbia

•  «Στο διαφωτιστικό και καθηλωτικό αυτό βιβλίο, ο Michael Slepian, ένα από τα πιο επιφανή ανερχόμενα αστέρια στο πεδίο της ψυχολογίας, συνδυάζει την επιστήμη αιχμής με γοητευτικές ιστορίες για να εξηγήσει ένα θέμα τόσο οικείο όσο και μυστηριώδες: τη φύλαξη των μυστικών. Διασκεδαστικό, κατατοπιστικό και επιστημονικά ακριβές, το βιβλίο αντιπροσωπεύει τη μη μυθοπλαστική γραφή στην καλύτερη εκδοχή της».

Ethan Kross, καθηγητής ψυχολογίας και διοίκησης, Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

•  «Το βιβλίο συνδυάζει επιδέξια ενδιαφέρουσες ιστορίες με συναρπαστική επιστήμη. Πίσω από τα μυστικά που κρύβετε θα ανακαλύψετε έναν κρυμμένο εαυτό».

Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ

•  «Όλοι έχουμε μυστικά· τα φυλάμε, τα προδίδουμε, αναρωτιόμαστε για αυτά. […]. Και το απολαυστικό και υπέροχο αυτό βιβλίο αποκαλύπτει την ανεξερεύνητη ψυχολογία των μυστικών μας».

Daniel Gilbert, καθηγητής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard

•  «Όλοι έχουμε μυστικά, αλλά, όπως φαίνεται, η διαίσθησή μας ως προς το πώς να τα διαχειριστούμε είναι συχνά λανθασμένη. Η μυστική ζωή των μυστικών ρίχνει φως στους λόγους για τους οποίους κρύβουμε τα μυστικά μας και στη δύναμη της εξομολόγησης, της εκμυστήρευσης και της αποδέσμευσής μας από αυτά».

Jonah Berger, καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Wharton, Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

•  «Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη στιγμή για να “αποκαλυφθεί” ένα βιβλίο περί της ψυχολογίας των μυστικών. […] Ο Slepian ρίχνει φως στον τρόπο που διαφυλάσσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, επιχειρηματολογώντας πειστικά υπέρ του να σπάσουμε τη σιωπή μας —έστω λίγο».

The Wall Street Journal

Ο συγγραφέας

Ο Michael Slepian (Μάικλ Σλέπιαν) είναι αναπληρωτής καθηγητής ηγεσίας και ηθικής στο κέντρο Sanford Bernstein & Co. του Πανεπιστημίου Columbia. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Rising Star Award από την Ένωση Ψυχολογικής Επιστήμης (APS), και θεωρείται κορυφαίος ειδήμων στον τομέα της ψυχολογίας των μυστικών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από πενήντα επιστημονικά άρθρα περί μυστικότητας, αλήθειας και εξαπάτησης. Το ερευνητικό του έργο έχει παρουσιαστεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο (The New York TimesThe AtlanticThe New YorkerThe EconomistThe Wall Street Journal), στο BBC και στο αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο (NRP).


Πληροφορίες έκδοσης
  • Michael Slepian
  • Πανεπιστήμιο Columbia
  • Η μυστική ζωή των μυστικών, Πώς ο εσωτερικός μας κόσμος διαμορφώνει τις σχέσεις μας, την ευζωία μας και την ταυτότητά μας
  • Μετάφραση: Χριστίνα Ευτύχη
  • Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Μάμαλης
  • ISBN: 978-618-5493-21-9
  • Σκληρόδετο, Α/Μ, 264 σελ., 14 × 21 εκ., 24,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com