«Η Μικρασία για μας σήμερα, Ιδεολογικές χρήσεις της Ιστορίας»

Σεμινάριο Ιστορίας. Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου με την Πέπη Ρηγοπούλου

by Times Newsroom

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς και του Σεμιναρίου Ιστορίας που επιμελoύμαι, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στην αίθουσα Δροσίνη, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς Αγ. Θεοδώρων και Δ. Κυριακού στην Κηφισιά, διάλεξη της Πέπης Ρηγοπούλου, ομ. καθηγήτριας στο Καποδιστριακό Πα/μιο Αθηνών με θέμα: «Η Μικρασία για μας σήμερα, Ιδεολογικές χρήσεις της Ιστορίας».

Η Πέπη Ρηγοπούλου αντιμετωπίζει την μνήμη και την τραγωδία της Μικράς Ασίας σαν κάτι το ζωντανό, το πάσχον και το δρων στην ζωή μας.

Κάτι που θεωρεί ότι είναι πλοηγός για να δούμε μια ώριμη και δημιουργική ματιά την διαχρονία μας ανατρέχοντας στις αρχαίες ρίζες της Ιωνίας και της Αιολίας, το Βυζάντιο και την εθνεγερσία του 21, ερμηνεύοντας το παρόν και προσβλέποντας στο μέλλον.

Επικεντρώνει την προσοχή της στο ότι διαδοχικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, από αυτήν των γερμανικών και άλλων Μέσων και πολιτικών την εποχή των Μνημονίων μέχρι την σημερινή από την τουρκική προπαγάνδα, βασίζονται σε μια επίμονη και συνεχή διαστρέβλωση των ιστορικών δεδομένων και συσχετίζει τις συμπεριφορές αυτές με τα μοντέλα τρομοκρατικής προπαγάνδας που προέβαλαν πριν και κατά τον Β Παγκόσμιο ο ναζισμός και ο φασισμός.

Για να ανιχνεύσει κάποιες απαντήσεις στις επιθέσεις αυτές κλείνει με μια αναφορά στο μυθιστόρημα του Γιώργου Θεοτοκά, συγγραφέα που ξεριζώθηκε ο ίδιος από την γενέτειρά του την Πόλη. Έργο που έχει για κρυφό ήρωα τον Μικρασιατικό ελληνισμό και που συνδέει μνήμη και προφητεία καθώς που μας μιλά όχι μόνο για το εγγύς και το απώτερο παρελθόν αλλά και για το πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε σήμερα και αύριο.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com