Η Νότια Αφρική είναι «ενεργά αδέσμευτη» απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Κατηγορίες των ΗΠΑ ότι προμήθευσε με όπλα τη Ρωσία

Η Νότια Αφρική είναι «ενεργά αδέσμευτη» απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας της νοτιοαφρικανικής προεδρίας, μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ εις βάρος της Νότιας Αφρικής ότι η τελευταία προμήθευσε με όπλα και πυρομαχικά τη Ρωσία.

by Times Newsroom

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρέσβης στη Νότια Αφρική, ο Ρούμπεν Μπρίγκετι δήλωσε πως θα «στοιχημάτιζε τη ζωή του» ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έστειλε όπλα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως όπλα και πυρομαχικά φορτώθηκαν σε ρωσικό πλοίο το οποίο ελλιμενίστηκε στο Κέιπ Τάουν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε πως υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν «έντονες ανησυχίες» ότι η Νότια Αφρική δεν τηρεί τη δεδηλωμένη αδέσμευτη πολιτική της.

Μετά από τις κατηγορίες αυτές, ο Σίντνεϊ Μουφαμάντι, σύμβουλος του προέδρου Σίριλ Ραμαφόσα σε θέματα ασφαλείας, τόνισε την πολιτική ουδετερότητας που τηρεί η Νότια Αφρική απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είναι ανάγκη να εξηγήσουμε ότι είμαστε πράγματι ενεργά αδέσμευτοι σε ό,τι αφορά τον πόλεμο», δήλωσε ο Μουφαμάντι σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων μέσω διαδικτύου.

«Θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι όταν ξεσπούν πόλεμοι, η συμβολή μας θα είναι πάντα να σταθμίζουμε πώς να βοηθούμε τα μέρη και οποιοδήποτε άλλον για να τερματίζουμε τέτοιους πολέμους», συμπλήρωσε.

Η Νότια Αφρική έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η νοτιοαφρικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη απείχε από ψηφοφορίες επί ψηφισμάτων του ΟΗΕ που καταδικάζουν τον πόλεμο.

Εντούτοις, πρόσφατα γεγονότα, όπως η διεξαγωγή φέτος ναυτικών γυμνασίων με τη Ρωσία και την Κίνα καθώς και η επίσκεψη στην Νότια Αφρική του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκάλεσαν ερωτήματα σχετικά με τη στάση της αφρικανικής χώρας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ραμαφόσα αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Μπρίγκετι, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Αμερικανού πρέσβη. Μάλιστα, μετά από συνάντηση που είχε ο Μπρίγκετι με την υπουργό Εξωτερικών Ναλέντι Πάντορ χθες Παρασκευή, ο Αμερικανός διπλωμάτης προσφέρθηκε να κάνει διευκρινίσεις επί των αρχικών του δηλώσεων.

Ο πρέσβης «παραδέχτηκε ότι ξεπέρασε τα όρια και ζήτησε ανεπιφύλακτα συγγνώμη από την κυβέρνηση και τον λαό της Νότιας Αφρικής», ανέφερε μια ανακοίνωση της κυβέρνησης που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ.

Οι δηλώσεις του Μπρίγκετι είχαν επίσης και οικονομικό αντίκτυπο με το εθνικό νόμισμα, το ραντ να υποχωρεί 4,7%, με ανησυχίες να εγείρονται για πιθανές κυρώσεις εις βάρος της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή