Η ψηφιακή τεχνολογία βοηθά τα συστήματα υγείας να γίνουν “εξυπνότερα”

by Times Newsroom

“Εξυπνότερα” μπορεί να κάνει τα συστήματα υγείας η ψηφιακή τεχνολογία, με την Ελλάδα να ανεβάζει ταχύτητες στον ψηφιακό μετασχηματισμό του χώρου της υγείας. “Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και ασχολούμαστε πολύ με τα δεδομένα του φακέλου υγείας myhealth. Τα δεδομένα αυτά θα αξιοποιηθούν ως πλούτος για καλύτερα φάρμακα και καλύτερη παροχή υγείας”, ανέφερε χθες ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε ιδιαίτερα στην οργάνωση του συστήματος ΗΔΙΚΑ, την επόμενη μέρα της υγείας, σε συνδυασμό με την στρατηγική, που χαράσσει το υπουργείο Υγείας. “Ο διαγωνισμός για τεχνικά έργα και τον υπερ-υπολογιστή αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων, είναι ενέργειες που δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για την βελτίωση και ανάπτυξη των έξυπνων συστημάτων υγείας”, τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζοντας τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων για τον τομέα της υγείας.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας των δεδομένων της υγείας, σημείωσε: “Η ΕΕ πήρε πολλές αποφάσεις για την υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη και υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συλλέξουμε τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα της υγείας των πολιτών.  Ακολουθούμε την στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της αποθήκευσης και αξιοποίησης δεδομένων, αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε τα δεδομένα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια”.

Καταργώντας το hard copy

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, αναφέρθηκε χθες στους ευρωπαϊκούς στόχους για την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση δεδομένων της υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος στόχος είναι τόσο  ο πολίτης, όσο και ο επαγγελματίας υγείας, να έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα του ηλεκτρονικά, καταργώντας το hard copy στα ιατρικά αρχεία.

Αυτό – όπως είπε – έχει ήδη ξεκινήσει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και ηλεκτρονικό αρχείο πληροφοριών. Ο δεύτερος στόχος είναι τα  δεδομένα της χώρας και τα δεδομένα από άλλες χώρες να μπορούν να είναι συγκεντρωμένα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας για καλύτερη οργάνωση των προτεραιοτήτων.

Από την πλευρά της, η κυρία Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, ανέφερε ότι, ήδη, ως χώρα έχουμε  διαθέσιμα αρκετά ηλεκτρονικά δεδομένα, όπως τα δεδομένα γιατρός διάγνωση, γιατρός συνταγή, γιατρός εξέταση, όλα διαθέσιμα στους πολίτες στο κινητό τους τηλέφωνο, μέσω του My health application – του ψηφιακού βιβλιαρίου υγείας ενηλίκων, ενώ είναι διαθέσιμο και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο εμβολιασμού παιδιών.

“Αυτή η μαγιά, τα πρώτα βήματα του φακέλου, είναι εδώ διαθέσιμα σε ένα δομημένο data center σε ένα Hcloud, που μπορούν να αξιοποιηθούν”, είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια, “αυτό που λείπει είναι τα πρωτογενή δεδομένα, που δημιουργούνται στα νοσοκομεία (φάκελος υγείας σε νοσοκομεία)”, τόνισε η κυρία Τσούμα και πρόσθεσε ότι “επόμενος στόχος είναι η ομογενοποίηση δεδομένων, η ενοποίησή τους με την κεντρική βάση δεδομένων του ασθενούς για αξιολόγηση και χρήση από τους θεράποντες γιατρούς”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com