Η Ρωσία αποκλείει ενδεχόμενη μεσολάβηση του Πεκίνου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε την επίθεσή μας»

by Times Newsroom

To ενδεχόμενο μιας κινεζικής μεσολάβησης για να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία απέκλεισε την Πέμπτη (6/4) το Κρεμλίνο. Όπως δε εκτίμησε η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την επίθεσή της.

«Ασφαλώς η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δυναμικό όσον αφορά τις μεσολαβητικές υπηρεσίες της» επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όμως η κατάσταση με την Ουκρανία είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει προοπτική πολιτικής διευθέτησης. Και προς το παρόν δεν έχουμε άλλη λύση παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας τον ευφημισμό των ρωσικών αρχών για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ επίσης ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας κινεζικής μεσολάβησης, αφού ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Πεκίνο πως υπολογίζει στον κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, για να «επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική».

Ο Σι ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική επίθεση

Στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής το Μάρτιο στη Μόσχα, οι Πούτιν και Σι είχαν εμφανισθεί ως στρατηγικοί σύμμαχοι αποφασισμένοι να αντισταθούν στον αμερικανικό ηγεμονισμό.

Η Κίνα από την πλευρά της έκανε λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο, όμως αυτό παραμένει πολύ αόριστο και πολύ θεωρητικό, καθώς το Πεκίνο επιμένει σε αντιφατικές αρχές, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών -και συνεπώς της Ουκρανίας- και η υπεράσπιση των διπλωματικών συμφερόντων και της ασφάλειας της Ρωσίας

Μολονότι το Πεκίνο δηλώνει επισήμως ουδέτερο, ο Σι ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική επίθεση ενώ δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία υπογραμμίζει συχνά πως η ειρήνη περνάει από τον αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων απ’ όλο το έδαφός της. Η Μόσχα από την πλευρά της, το ελάχιστο που θέλει είναι να παραιτηθεί το Κίεβο από πέντε περιφέρειες, τις οποίες έχει προσαρτήσει ο Πούτιν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή