Η Σουηδία θα παραδώσει στην Τουρκία έναν Κούρδο που είναι προϋπόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η παράδοση στις τουρκικές αρχές ενός Κούρδου που απαιτούσε η τουρκική κυβέρνηση πληροί τον de facto όρο που έθεσε η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

by Times Newsroom

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκρίνει την έκδοση του 35χρονου Τούρκου υπηκόου», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο 35χρονος Κούρδος είναι υποστηρικτής του PKK και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και το 2014 καταδικάστηκε σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση στην Τουρκία, αφού βρέθηκε με μια τσάντα γεμάτη μαριχουάνα.

Αφού αποφυλακίστηκε στις αρχές του 2018 για καλή συμπεριφορά, πήγε στη Σουηδία. Όμως συνελήφθη εκεί στα τέλη Αυγούστου 2022 μετά από αίτημα της Άγκυρας, η οποία ζητά την έκδοσή του για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Στις αρχές Ιουνίου, το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην έκδοσή του και ότι η Σουηδία δεν παραβιάζει ούτε τη σουηδική νομοθεσία ούτε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 Ο Κούρδος ισχυρίζεται ότι η Άγκυρα τον καταδιώκει μόνο λόγω της πολιτικής του εμπλοκής, δηλ. προώθηση του κουρδικού ζητήματος.

Η απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου ήρθε μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές ξανά τον Μάιο.

Η Τουρκία εμποδίζει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εδώ και 13 μήνες λόγω της επιείκειας προς τους Κούρδους ακτιβιστές στο έδαφός της.

Η Άγκυρα αναζητά δεκάδες υποστηρικτές του PKK που ζουν στη Σουηδία, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

dw

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com