Η σούπερ τροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό, προλαμβάνει τον καρκίνο και μειώνει τη χοληστερόλη

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι να εντάξετε αυτή τη θρεπτική τροφή στη διατροφή σας.

by Times Newsroom

Μάνος Σιγανός

Η τροφή αυτή δίνει μια αλμυρή γεύση στα γεύματα χωρίς να προσθέτει πολύ λίπος, θερμίδες ή νάτριο. Όμως τα οφέλη για την υγεία δεν σταματούν εδώ. Οι ερευνητές αποκαλύπτουν πώς η κατανάλωσή τους μπορεί να αποτρέψει τις χρόνιες ασθένειες και να βελτιώσει την υγεία σας. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τους τρόπους με τους οποίους τα μανιτάρια μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας:

Τι είναι τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ένας μύκητας, που είναι βρώσιμος και μπορούμε να τον προσθέσουμε σε πολλές συνταγές και έχει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Τα οφέλη

  1. Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου
  2. Μειώνουν την πρόσληψη νατρίου
  3. Συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης
  4. Προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου
  5. Συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές έντερο
  6. Υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

1. Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Μια ανασκόπηση 17 μελετών για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020 δείχνει ότι η κατανάλωση μόλις 18 γραμμαρίων μανιταριών (ίσο με περίπου ένα 1/8 φλιτζάνι ή δύο μέτρια μανιτάρια) την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου έως και 45%. Τα μανιτάρια είναι πηγή εργοθειονίνης, ενός αμινοξέος και αντιοξειδωτικού που αποτρέπει ή επιβραδύνει την κυτταρική βλάβη.

Ορισμένες ποικιλίες μανιταριών (όπως το shiitake, το oyster, το maitake και το king oyster) έχουν υψηλότερες ποσότητες εργοθειονίνης. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενσωμάτωση οποιασδήποτε ποικιλίας μανιταριών στην καθημερινή σας διατροφή θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

2. Μειώνουν την πρόσληψη νατρίου

Το νάτριο και η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά πάνε χέρι-χέρι. Το νάτριο αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί περίσσεια υγρών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, σκεφτείτε να προσθέσετε μανιτάρια στα γεύματά σας.

Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε νάτριο – ένα ολόκληρο φλιτζάνι λευκά μανιτάρια έχει μόλις πέντε χιλιοστόγραμμα νατρίου. Προσφέρουν αλμυρή γεύση που μειώνει την ανάγκη για πρόσθετο αλάτι για να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

Μια μελέτη από το Culinary Institute of American και UC Davis δείχνει ότι η αντικατάσταση της μισής ποσότητας κρέατος με μανιτάρια σε μια παραδοσιακή συνταγή μοσχαρίσιου κιμά μπορεί να διατηρήσει τη γεύση ενώ μειώνει την πρόσληψη νατρίου κατά 25%.

3. Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης

Τα μανιτάρια αποτελούν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος ενώ ελαχιστοποιούν τις θερμίδες, το λίπος και τη χοληστερόλη. Η έρευνα δείχνει ότι τα μανιτάρια shiitake, ειδικότερα, βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Περιέχουν ενώσεις που αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερόλης, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνουν τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα σας.

4. Προστατεύετε την υγεία του εγκεφάλου

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μανιταριών στην ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI). Αυτή η κατάσταση προκαλεί δυσκολίες στη μνήμη και τη γλώσσα και είναι συχνά πρόδρομος της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σε μια μελέτη στη Σιγκαπούρη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα από δύο φλιτζάνια μανιτάρια την εβδομάδα είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν MCI. Ακόμη και εκείνοι που έφαγαν μόνο ένα φλιτζάνι είδαν κάποιο όφελος. Τα μανιτάρια που έφαγαν οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν σιτάκε και λευκά μανιτάρια.

5. Συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές έντερο

Το μικροβίωμα στο έντερο σας φιλοξενεί οργανισμούς και βακτήρια που παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία και τη διάθεσή σας. Ένας τρόπος για να διατηρήσετε το έντερο σας υγιές είναι να τονώσετε την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων σε αυτήν την περιοχή με τη χρήση πρεβιοτικών, όπως τα μανιτάρια.

Έρευνες δείχνουν ότι οι πολυσακχαρίτες των μανιταριών, ο πιο άφθονος υδατάνθρακάς τους, διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων. Ενώ πολλά τρόφιμα διασπώνται με το οξύ του στομάχου, οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια περνούν από το στομάχι αμετάβλητοι και μπορούν να φτάσουν στο κόλον για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων εκεί.

6. Υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Τα μανιτάρια περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα επωφεληθεί από τα μανιτάρια των οποίων τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

Το σελήνιο, το οποίο βοηθά το σώμα σας να παράγει αντιοξειδωτικά ένζυμα για την πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Επιλέξτε μανιτάρια cremini ή portabella για το μέγιστο όφελος.

Η βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνει τη φλεγμονή. Τα μανιτάρια Maitake προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο για να προσθέσετε βιταμίνη D στη διατροφή σας.

Η βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά το σώμα σας να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες και DNA. Τα μανιτάρια σιτάκε είναι η καλύτερη επιλογή για τη βιταμίνη Β6.

ΠΗΓΗ : www.oloygeia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com