Κόμμα Ερντογάν στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές;

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της κυριακάτικης Bild για νέο κόμμα, παρακλάδι του τουρκικού ΑΚP, με πάνω από 2,5 εκ. δυνητικούς ψηφοφόρους. Ποια είναι η "κυρία Eurofighter".

by Times Newsroom

Σχεδιάζει να ιδρύσει νέο κόμμα ο Ερντογάν για τις ευρωεκλογές;

Στο πλαίσιο των κομματικών διεργασιών για τις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να ετοιμάζει νέο κόμμα, με τα αρχικά DAVA, για να κατέβει στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, „DAVA” (Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση) είναι “το τελευταίο παρακλάδι του AKP του Ερντογάν, ένα σταθερά εθνικιστικό κόμμα, αντιδημοκρατικό, με ισλαμιστικά χαρακτηριστικά που μισεί ανοιχτά το Ισραήλ. Σήμερα υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Γερμανία με γερμανικό διαβατήριο και δικαίωμα ψήφου. Με την αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας που προγραμματίζεται από τον Απρίλιο του 2024 θα μπορούσαν να προστεθούν μέχρι κι άλλα 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι Γερμανοί πολίτες με δικαίωμα ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια δυνητική βάση ψηφοφόρων για το κόμμα “DAVA” πέντε εκατομμυρίων ψήφων”.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία. “Πήρε περίπου 500.000 ψήφους από Τούρκους πολίτες στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023. Αυτό είναι ένα ποσοστό της τάξης του 67% των ψήφων!”. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας υπάρχουν ήδη και οι πρώτοι υποψήφιοι, όλοι Τούρκοι, 2 γιατροί, “ένας εκ των οποίων σεσημασμένος για την υποστήριξή του στη Χαμάς”, ένας δικηγόρος κι ένας που αυτοπροσδιορίζεται ως προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος αναλαμβάνει και αρχηγός του κόμματος. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ανέφερε ότι η προεκλογική εκστρατεία θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από συνδρομές μελών και χορηγίες από τη Γερμανία. Στις ιστοσελίδες τους άλλες εφημερίδες φιλοξενούν δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, όπως της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Σάσκια Έσκεν, η οποία δήλωσε στην τηλεόραση της εφημερίδας Welt ότι “είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφές στους τουρκικής καταγωγής συμπολίτες μας στη Γερμανία ότι … είμαστε ένας λαός, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε δυνάμεις, όπως σε αυτά τα ακροδεξιά εξτρεμιστικά δίκτυα που θέλουν να απελάσουν μετανάστες, να έρθουν κοντά στην εξουσία, αλλά φυσικά και οι διχαστικές τάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρέπει να παίξουν ρόλο ούτε εδώ”.

Ο βραχνιασμένος Σολτς και…     

Ο Σολτς στο συνέδριο του SPD
Ο Σολτς στο συνέδριο του SPD

Προεκλογικός πυρετός έχει καταλάβει τα κομματικά επιτελεία στη Γερμανία σε μια χρονιά που περιγράφεται ως “σούπερ εκλογική”, από τις πολλές τοπικές αναμετρήσεις, αλλά και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στα αριστερά του πολιτικού φάσματος ο συνασπισμός της κόκκινης Σάρα, της Σάρα Βάγκενκχνετ, που προήλθε από διάσπαση του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), διοργάνωσε το παρθενικό προεκλογικό συνέδριο, εξέλεξε πρόεδρο, προεδρείο και επικεφαλής υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επικεφαλής υποψήφιο εξέλεξαν χθες Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά μέχρι εκεί. Γιατί στις ευρωεκλογές το κάθε κόμμα θα προσμετρήσει τις δυνάμεις του ξεχωριστά. Διαβάζουμε από σχετικό αφιέρωμα στο σημερινό φύλλο της Handelsblatt.

“Ο Όλαφ Σολτς είναι κρυωμένος. Με βραχνή φωνή αναγκάστηκε να εκφωνήσει την ομιλία του χθες Κυριακή στη συνάντηση των ευρωπαίων εκπροσώπων του SPD. Το ερώτημα που πλανάται πάνω από την εμφάνισή του είναι αν αποτελεί ο καγκελάριος κινητήρια δύναμη για το κόμμα του στην επικείμενη προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές ή βαρίδι; Και δεν πρόκειται για αδυναμία σε θέμα υγείας, αλλά στην πολιτική” διευκρινίζει ο συντάκτης. “Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου αποτελούν το προοίμιο μιας σούπερ εκλογικής χρονιάς. Και ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να φοβάται ότι θα τιμωρηθεί … Στις κομματικές συγκεντρώσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι καθόρισαν τις προγραμματικές τους προτεραιότητες. Και έγινε σαφές, ότι από εδώ και στο εξής, κάθε κόμμα του συνασπισμού θα αγωνίζεται για το ίδιο. Δεν πρόκειται μόνο για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη σε κρατίδια στην ανατολική Γερμανία. Και του χρόνου οι βουλευτικές εκλογές”.

…η “κυρία Eurofighter”  

Η Μαρί Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν
Η κυρία Στρακ Τσίμερμαν στο τιμόνι για τις ευρωεκλογές

Και οι Φιλελεύθεροι, ποιον εξέλεξαν; Την κυρία “Eurofighter”, Μαρί ΄Αγκνες Στρακ Τσίμερμαν, ακόμη πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας που έγινε ευρύτερα γνωστή από τις πιέσεις προς τον καγκελάριο να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία.

“Ένα ειρωνικό λογοπαίγνιο πάνω σε ένα σοβαρό θέμα, το ομώνυμο θανάσιμο μαχητικό αεροσκάφος ως σήμα κατατεθέν για τους επόμενους μήνες” σχολιάζει το Spiegel. “Με αιχμηρό λόγο και προσηλωμένη στα καθαρά λόγια η 65χρονη έχει γίνει γνωστή σε όλη τη Γερμανία, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις 9 Ιουνίου πρέπει τώρα να εμπνεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, ώστε το FDP να μπορέσει στη συνέχεια να στείλει όσο το δυνατόν περισσότερους υποψηφίους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καθόλου εύκολο εγχείρημα. Σφυγμομετρήσεις για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές δείχνουν τους Φιλελεύθερους γύρω στο 5%, ακόμη και χαμηλότερα. Το κόμμα στενάζει ως εταίρος στην κυβέρνηση”.

“Χτυπά τους λάθους ανθρώπους”

H UNRWA στη Γάζα
H UNRWA στη Γάζα

Η Süddeutsche Zeitung δικαιώνει για άλλη μια φορά τη φήμη της ως μια εφημερίδα με ψυχραιμία στη στάθμιση των γεγονότων. Αυτή τη φορά πρόκειται για την κατηγορία ότι κάποιοι εργαζόμενοι στον οργανισμό των ΗΕ αρωγής των Παλαιστινίων UNRWA συμμετείχαν στις φρικαλεότητες της Χαμάς που έγιναν στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου. Παρά το ότι η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε, μια σειρά από χώρες έσπευσε να αναστείλει την οικονομική βοήθεια.

“Η UNRWA πρέπει να δώσεις απαντήσεις σε ερωτήματα, αλλά δικαιολογεί ένα τόσο δραματικό βήμα η εμπλοκή του 0,1% του προσωπικού της σε κάτι που ακόμη δεν έχει  διευκρινιστεί;” διερωτάται σε κεντρικό της σχόλιο. “Είναι απαράδεκτο τα ξένα κεφάλαια να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση υπαλλήλων του ΟΗΕ, οι οποίοι στη συνέχεια ίσως γίνονται τρομοκράτες. Αλλά είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι πολλές χώρες καταφεύγουν τώρα σε τόσο δραστικά μέτρα, που δεν αφορούν στους ενόχους, αλλά σε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να επιβιώσουν. Η UNRWA έχασε 151 υπαλλήλους στον πόλεμο της Γάζας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ενόσω βοηθούσε άλλους. Θα πρέπει να είμαστε εξίσου δίκαιοι απέναντί τους η βοήθεια να συνεχιστεί γρήγορα και ο πόλεμος να σταματήσει. Και τότε να αναλυθεί διεξοδικά και ο ρόλος της UNRWA”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου Από το 1984 στη Deutsche Welle. Πρόκειται για μια σχέση ζωής που εξελίχθηκε σε αθεράπευτο πάθος.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com