Η τραγική ιστορία της «Δήμητρας» της Λέσβου γίνεται παράσταση στην Πειραιώς 260

Σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου 

by Times Newsroom

Η ιστορία της «Δήμητρας» της Λέσβου από τη Σκάλα Συκαμιάς (κατά κόσμον Δημήτρης Καλογιάννης), που συγκλόνισε το πανελλήνιο ενέπνευσε την παράσταση «Το ρόδο είναι ρόδο» που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου (30/6 έως 03/7) σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Χρήστος Στέργιογλου.

Το πρωτότυπο έργο της Κατερίνας Λούβαρη-Φασόη εμπνέεται από την πραγματική ζωή της Δήμητρας, όμως παρουσιάζει επί σκηνής μια άλλη ιστορία, αυτή της Διονυσίας, η οποία ζει σε ένα παλιό σπίτι με μόνη συντροφιά τις γάτες της αυλής της. Τραγουδάει και ονειρεύεται, φοράει πολύχρωμα ρούχα -όπως η «Δήμητρα» της Λέσβου -ανοίγει το σπίτι σε ξένους και ντόπιους και δέχεται το μίσος και τον χλευασμό τους.

Η δραματική ιστορία της της «Δήμητρας» ουσιαστικά ξεκινάει στα 14 της, όταν η Δήμητρα είπε στους γονείς του ότι ήταν κορίτσι και εκείνοι αντέδρασαν κλείνοντάς την σε ίδρυμα ενώ όταν βγήκε της έριχναν κρυφά στο φαγητό ισχυρά φάρμακα. Δραπέτευσε στην Αθήνα όπου έζησε άστεγη για χρόνια, αλλά τελικά ξαναγύρισε στη Σκάλα Συκαμινιάς για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της ,για 25 χρόνια. Όταν αυτή πέθανε, άρχισε να φορά γυναικεία παντελόνια και μπλούζες και μόλις το 2014 έβαλε για πρώτη φορά φόρεμα και κυκλοφόρησε δημοσίως.

Μια παράσταση που συγκινεί και προβληματίζει, προσκαλώντας μας να αμφισβητήσουμε κάθε προκατάληψη που οδηγεί στην εξόντωση του διαφορετικού.

Πηγή: aeolos.tv

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com