Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ (1830 – 1904) Άγγλος φωτογράφος με ολλανδική καταγωγή, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ

Είναι γνωστός για την πρωτοποριακή εργασία και ανακάλυψή του σχετικά με τον τρόπο ανάλυσης και σύνθεσης της κίνησης μέσω της κάμερας. Ανακάλυψε το zoopraxiscope, συσκευή για την προβολή φωτογραφιών, η οποία θεωρείται πρόδρομος των κινηματογραφικών ταινιών

by Times Newsroom

Ο Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ (Eadweard J. Muybridge, 9 Απριλίου 1830 – 8 Μαΐου 1904) ήταν Άγγλος φωτογράφος με ολλανδική καταγωγή, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ. Είναι γνωστός για την πρωτοποριακή εργασία και ανακάλυψή του σχετικά με τον τρόπο ανάλυσης και σύνθεσης της κίνησης μέσω της κάμερας. Ανακάλυψε το zoopraxiscope, συσκευή για την προβολή φωτογραφιών, η οποία θεωρείται πρόδρομος των κινηματογραφικών ταινιών.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο, στη συνοικία Κίνγκστον απόν Τέιμς (Kingston upon Thames). Το 1855 μετανάστευσε στο Σαν Φρανσίσκο όπου πουλούσε βιβλία. Μετά από ατύχημα που είχε με άμαξα, επέστρεψε στην Αγγλία. Κατά την ανάρρωσή του ασχολήθηκε πρώτη φορά με τη φωτογραφία, μεταξύ 1861 και 1866, μαθαίνοντας και το “wet-collodion”. Το 1866 επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έγινε διάσημος βγάζοντας φωτογραφίες με διάφορα θέματα, τις οποίες πουλούσε. Άλλαξε πολλές φορές το όνομά του, ενώ χρησιμοποιούσε και ψευδώνυμα όπως το ελληνικό “Helios”, αλλά και παραλλαγές όπως το “Eadweard Muybridge”. Μεγάλη φήμη απέκτησε μετά το 1867, όταν έβγαζε φωτογραφίες από την άγρια δύση.

Το 1872 ο πρώην κυβερνήτης τής Καλιφόρνια Λέλαντ Στάνφορντ (αγγλ: Leland Stanford ), ιδρυτής του ομώνυμου πανεπιστημίου, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης άλογου, είχε μια απορία: επειδή οι φωτογραφίες της εποχής έδειχναν τα άλογα να τρέχουν με τα μπροστινά πόδια σε έκταση προς τα εμπρός, ενώ τα πίσω πόδια τεντωμένα προς τα πίσω, αναρωτήθηκε αν γίνεται στην πραγματικότητα αυτό ή αν μπορούσε να αποδειχτεί. Ανέθεσε τότε στον Μάιμπριτζ να το αποδείξει, κάτι που έκανε το 1878. Ο Μάιμπριτζ έβγαλε μια σειρά από φωτογραφίες και, ενώνοντάς τις, έδωσε κίνηση στο άλογο που απεικόνιζαν, δικαιώνοντας τον εργοδότη του.

Το 1874 σκότωσε τον Χάρι Λάρκινς, εραστή της γυναίκας του, δικάστηκε για φόνο, αλλά αθωώθηκε. Μετά την αθώωσή του γύρισε την Κεντρική Αμερική βγάζοντας φωτογραφίες. Είχε έναν γιο, τον Φρόντι, αλλά πίστευε ότι ήταν του Λάρκινς, παρόλη την ομοιότητα που είχαν. Ο γιος του σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα το 1944, στο Σακραμέντο. Συνέχισε να εργάζεται πάνω στην κίνηση των φωτογραφιών με ζώα και έδωσε διαλέξεις στη Βρετανία, στη Γαλλία κι αλλού.

Το 1894 επέστρεψε μόνιμα στην Αγγλία και πέθανε στις 8 Μαΐου 1904, στο Κίνγκστον απόν Τέιμς, στην ίδια πόλη όπου γεννήθηκε.

Περαιτέρω ανάγνωση

  • Robert Bartlett Haas. Muybridge, Man in Motion, 1976.
  • Gordon Hendricks. Eadweard Muybridge, Father of the Motion Picture, 1975.
  • Stephen Herbert (Ed.) Eadweard Muybridge: The Kingston Museum Bequest, 2004 1-903000-07-6.
  • Anita Ventura Mozley (Ed.) Eadweard Muybridge. The Stanford Years 1872–82, 1972.
  • Arthur P. Shimamura. Muybridge in Motion: Travels in Art, Psychology, and Neurology, 2002, History of Photography, Volume 26, Number 4, 341–350.
  • Rebecca Solnit. River of Shadows: Eadweard Muybridge and the Technological Wild West, 2003 ISBN 0-670-03176-3.
  • Philip Brookman. Helios: Eadweard Muybridge in a Time of Change, 2010 ISBN 978-3-86521-926-8 .

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com