ΗΠΑ: 1 στα 10 νοικοκυριά αδυνατεί να αγοράσει τρόφιμα

Τι έδειξε έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας

by Times Newsroom

Περίπου 33,8 εκατομμύρια Αμερικανοί ήτοι 13,5 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν είχαν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Κατ’ αναλογία, αυτό ισοδυναμεί με 10,2% των αμερικανικών νοικοκυριών.

«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει αυξηθεί, σε μεγάλο βαθμό λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των ελλείψεων στον εφοδιασμό τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σύμφωνα με την Erika Thiem, επικεφαλής της αλυσίδας εφοδιασμού στη μη κερδοσκοπική εταιρεία Feeding America.

Για τα χαμηλότερα εισοδήματα τα πράγματα είναι χειρότερα. Το 2021, το κατώτερο 20% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα ξόδεψε το 30,6% από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό τους, σε σύγκριση με μόλις 7,6% των οικογενειών που βρίσκονται  στο υψηλότερο εισοδηματικό επίπεδο.

«Τα ζητήματα προσιτής τιμής και ισότητας είναι οι δύο κινητήριες δυνάμεις σε όλες τις ΗΠΑ. Μπορείς να εργάζεσαι, αλλά χρειάζεσαι ακόμα βοήθεια», δήλωσε η Catherine D’Amato, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Greater Boston Food Bank.

Οι έρημοι τροφίμων

Οι λεγόμενες έρημοι τροφίμων, όπου η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά και υγιεινά τρόφιμα είναι περιορισμένη, έχουν επίσης ευρέως αναδειχθεί ως κύρια αιτία πείνας στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Γεωργίας (USDA) εκτιμά ότι περίπου 53,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 17,4% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, ζουν σε περιοχές που θεωρούνται χαμηλού εισοδήματος και περιορισμένης πρόσβασης, που σημαίνει ότι το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ απέχει περισσότερο από μισό μίλι ή 10 ολόκληρα μίλια.

Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση δεν είναι το πρόβλημα.

Τα χρήματα είναι το πρόβλημα

«Όλοι εμείς στον χώρο της επισιτιστικής ανασφάλειας ξέρουμε ότι είναι εντελώς άσχετο», δήλωσε ο Κρεγκ Γκούντερσεν, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Baylor, αναφερόμενος στις ερήμους τροφίμων. «Οι τιμές των τροφίμων έχουν σημασία, όχι η πρόσβαση στα τρόφιμα», τόνισε.

Μια μελέτη του 2018 από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος στα ίδια προϊόντα και τιμές με τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στις διατροφικές συνήθειες.

«Νομίζω ότι μέρος αυτού είναι το πώς τα προβλήματα συνδυάζονται μεταξύ τους», σύμφωνα με τη Stacy Dean, αναπληρώτρια γραμματέα στο USDA. «Εάν είστε κάποιος που ζει στη φτώχεια και έχει πολύ χαμηλό εισόδημα, μπορεί να ζείτε σε μια γειτονιά που δεν έχει μεγάλη πρόσβαση σε παντοπωλεία υψηλής ποιότητας. Έτσι, αλληλοενισχύονται λίγο. Αλλά για μένα, είναι τα οικονομικά και το εισόδημα που είναι οι σημαντικότερες αιτίες».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com