ΗΠΑ: Θύελλα αντιδράσεων από τις συμβουλές του Μπέζος για συνετές αγορές ενόψει εορτών

Ο ιδρυτής της Amazon καλεί τους Αμερικανούς να μην αγοράζουν αυτοκίνητα, ψυγεία και μεγάλες τηλεοράσεις

by Times Newsroom

Συμβουλές προς τους Αμερικανούς για τις αγορές ενόψει της εορταστικής περιόδου και της Black Friday δίνει ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, ξεσηκώνοντας πλήθος αρνητικών σχολίων.

Ο ιδρυτής της Amazon, εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και των ανησυχιών για ύφεση τόνισε στο CNN: «Αν είστε ιδιώτες και σκέφτεστε να αγοράσετε μια μεγάλη τηλεόραση, καλύτερα να κάνετε πίσω και να κρατήσετε αυτά τα μετρητά. Το ίδιο ισχύει και για αγορές ψυγείων, καινούργιων αυτοκινήτων κ.α. Απλώς βγάλτε λίγο ρίσκο από το τραπέζι».

Στο ερώτημα γιατί ο Μπέζος πρόσφερε συμβουλές προς τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις να είναι συνετοί με τις μεγάλες αγορές, ο μεγιστάνας έδωσε έναν κάλο λόγο. «Αν δεν βρισκόμαστε σε ύφεση αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να βρεθούμε πολύ σύντομα», είπε στη συνέντευξη.

Αποτέλεσμα αυτών των δηλώσεων από τον Μπέζος, ήταν να μπει πολύ γρήγορα στο στόχαστρο, με τους επικριτές του να αναφέρουν πως αυτά τα λόγια προέρχονται από έναν άνθρωπο που έχτισε την Amazon και η προσωπική του περιουσία αγγίζει τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, οι συμβουλές προκάλεσαν αιχμηρά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με λίγα λόγια, οι επικριτές λένε ότι αυτά τα λόγια φειδωλότητας είναι κάπως περίεργο να προέρχονται  από έναν άνδρα που δημιούργησε έναν κολοσσό, προσκαλώντας τους καταναλωτές να ξοδεύουν τεράστια ποσά χρημάτων.

Στα ύψη οι πιστωτικές

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της Walmart, πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να ξοδεύουν βιαστικά, ενώ όπως προβλέπει η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικών Πωλήσεων θα ξοδευτούν στις ΗΠΑ μεταξύ 942,6 δισ. και 960,4 δισ. δολ. αυτήν την εορταστική περίοδο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών των Αμερικανών ανήλθαν στα 930 δισεκατομμύρια δολάρια, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ κατά τα ίδια στοιχεία, η περίοδος των εορταστικών αγορών είναι συνήθως όταν οι Αμερικανοί συσσωρεύουν χρέος πιστωτικών καρτών, πληρώνοντας τις οφειλές στις αρχές του επόμενου έτους.

Φέτος, το διακύβευμα είναι υψηλότερο εν μέσω του κινδύνου να φτάσουν στο «κόκκινο» οι λογαριασμοί πιστωτικών καρτών και να ακολουθήσει απώλεια θέσεων εργασίας λόγω ύφεσης.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή