ΗΠΑ: «Βουτιά» 4 μεγάλων τραπεζών παρά την ενίσχυση της Credit Suisse – Για ύφεση προειδοποιεί η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs εξέδωσε την Πέμπτη (16/3) προειδοποίηση για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς οι μετοχές των τεσσάρων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών (JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargο) γνωρίζουν ραγδαία πτώση, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές της Credit Suisse σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο κατά 35% μετά την προσφορά ρευστότητας της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας ύψους έως 54 δισεκ. δολαρίων.

by Times Newsroom

Οι μετοχές των λεγόμενων «τεσσάρων μεγάλων» στις ΗΠΑ υποχώρησαν σημαντικά, ενώ η Daily Mail αναφέρει ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Γιαν Χάτζιους να κάνει λόγο για πιθανότητα 35% οι ΗΠΑ να πληγούν από ύφεση τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για πρόβλεψη δραματικά υψηλότερη από 25% που έκανε ο Χάτζιους στην προηγούμενη πρόβλεψή του. Ο Χάτζιους είναι μέχρι στιγμής ο μόνος οικονομολόγος της Wall Street που ενισχύει τις πιθανότητες για ύφεση, αλλά η Goldman Sachs είναι γνωστή για τις ακριβείς εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά τις οικονομικές τάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε επίσης τις εκτιμήσεις για τις οικονομικές προοπτικές των Ηνωμένων Πολιτειών, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,3%, στο 1,2% για το επόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, οι μετοχές της JP Morgan υποχώρησαν κατά 4,72 τοις εκατό στα 128,26 δολάρια ανά μετοχή, και οι μετοχές της Bank of America υποχώρησαν κατά 0,94 τοις εκατό στα 28,49 δολάρια. Οι μετοχές της Wells Fargo έχουν υποχωρήσει κατά 3,29 τοις εκατό στα 38,85 δολάρια ανά μετοχή, ενώ η μετοχή της Citigroup έχει υποχωρήσει κατά 5,44 τοις εκατό και βρίσκεται στα 44,82 δολάρια ανά μετοχή.

Έκτακτη ειδική συνεδρίαση για την Credit Suisse

Στο μεταξύ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη έκτακτη ειδική συνεδρίαση για την Credit Suisse, την επομένη της ιστορικής πτώσης της μετοχής της στο χρηματιστήριο, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Προσώρας δεν είναι σαφές αν θα ληφθούν αποφάσεις, διευκρινίζει το πρακτορείο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εκτιμά ωστόσο πως είναι επείγον να συνεδριάσει υπό το φως των κλυδωνισμών και των αμφιβολιών που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ομοσπονδιακή καγκελαρία δεν έκανε έως στιγμής κάποιο σχόλιο.

Οι επενδυτές συνέβαλαν στην εκτόξευση της μετοχής της Credit Suisse σήμερα έπειτα από το σωσίβιο των 50 δισ. φράγκων που έριξε η ελβετική κεντρική τράπεζα στον τραπεζικό κολοσσό προκειμένου να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές.

Η μετοχή της Credit Suisse αυξήθηκε κατά 22% στο τέλος του πρωινού σε ένα ισχυρό όγκο συναλλαγών.

Χθες η μετοχή είχε τη χειρότερη συνεδρία στην ιστορία της έπειτα από την κίνηση πανικού που ακολούθησε δηλώσεις του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, της εθνικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. Η μετοχή έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 1,55 ελβετικού φράγκου.

Προκειμένου να σταματήσει την κίνηση πανικού, η Credit Suisse -που ανήκει σε μια πολύ περιορισμένη λέσχη τραπεζών που θεωρείται πως έχουν τόσο σημαντικό ρόλο ώστε δεν μπορούν να αφεθούν να πτωχεύσουν- ανακοίνωσε εν τω μέσω της νυκτός στην Ευρώπη πως θα ζητούσε από την ελβετική κεντρική τράπεζα να τη δανείσει έως 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,7 δισ. ευρώ), προκειμένου να “ενισχύσει προληπτικά” τη ρευστότητά της.

Η τράπεζα θα προχωρήσει επίσης σε μια σειρά εξαγορών χρέους έναντι περίπου 3 δισ. ελβετικών φράγκων.

Ανακάμπτουν οι αγορές – Άλμα άνω του 30% σημειώνει η μετοχή της Credit Suisse

Άνοδο κατέγραψαν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τους χθεσινούς κλυδωνισμούς στις αγορές λόγω της Credit Suisse.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,49%, η Φρανκφούρτη σημείωσε άλμα 1,52% και το Λονδίνο ήταν ενισχυμένο κατά 1,40%, ύστερα από τη βουτιά άνω του 3% που σημείωσαν χθες, Τετάρτη.

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η μετοχή της Credit Suisse, σημειώνοντας άλμα άνω του 30%, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας ότι θα της παράσχει ρευστότητα.

Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται 0,39%, στα 1,0626 δολάρια

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,39% και διαμορφώνεται στα 1,0626 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 141,0970 γεν, στο 0,8781 με τη στερλίνα και στο 0,9824 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,37% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 132,8620 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,34% και διαμορφώνεται στα 1,2094 δολάρια.

Η τραπεζική κρίση μεταφέρεται στην Ευρώπη: Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ρίχνει σωσίβιο 50 δισεκ. ευρώ στην Crédit Suisse

Ο δοκιμαζόμενος ελβετικός πιστωτικός οργανισμός ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του να δανειστεί από την κεντρική τράπεζα.

Η SNB και η Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη ότι η Credit Suisse “πληροί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ρευστότητας που επιβάλλονται στις συστημικά σημαντικές τράπεζες”.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν σε νέο ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχή ημέρα την Τετάρτη, αφού ο κορυφαίος επενδυτής, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να της παράσχει περισσότερα μετρητά λόγω κανονιστικών περιορισμών.

Δύο εποπτικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επικοινώνησε με τράπεζες υπό την εποπτεία της για να τις ρωτήσει σχετικά με τα ανοίγματά τους στην Credit Suisse. Μία από τις πηγές δήλωσε, ωστόσο, ότι θεωρούν τα προβλήματα της Credit Suisse ως ειδικά για τη συγκεκριμένη τράπεζα και όχι ως συστημικά.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από την Credit Suisse και βρίσκεται σε επαφή με τους παγκόσμιους ομολόγους του για το θέμα αυτό, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο των προβλημάτων της Credit Suisse στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε στο Reuters: «Όλοι ανησυχούν».

Μιλώντας την Τετάρτη σε οικονομικό συνέδριο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, ο πρόεδρος της Credit Suisse Άξελ Λέμαν υπερασπίστηκε την τράπεζα, λέγοντας: «Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο» για να μειώσουμε τους κινδύνους. Όταν ρωτήθηκε αν θα απέκλειε την κρατική βοήθεια στο μέλλον, είπε: «Αυτό δεν αποτελεί θέμα. Είμαστε ρυθμισμένοι. Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, πολύ ισχυρό ισολογισμό. Είμαστε σε ετοιμότητα, οπότε αυτό δεν είναι καθόλου θέμα».

Μια ημέρα νωρίτερα, η Credit Suisse ανέφερε ότι οι διευθυντές είχαν εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους εσωτερικούς ελέγχους της τράπεζας για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση από το τέλος του περασμένου έτους. Αυτό πυροδότησε νέες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της τράπεζας να αντέξει την καταιγίδα.

Kρίσιμη αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για το μέλλον των επιτοκίων, μετά τις εξελίξεις με την Credit Suisse.  Yπενθυμίζεται, ότι ήδη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε προαναγγείλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, ωστόσο μετά τις εξελίξεις καθίσταται αμφίβολο. Ηδη αρκετοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους εκτιμώντας ότι τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα επιτόκια να μείνουν προσωρινώς «παγωμένα».

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή