Ισραήλ: Φόβους για επεισόδια Iσραηλινών – Παλαιστινίων προκαλεί η «Πορεία των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ

Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους να ενισχύσουν την παρουσία τους στο συγκρότημα του Αλ-Άκσα πριν από τη σημερινή πορεία και να εμποδίσουν οποιαδήποτε ισραηλινή διείσδυση.

by Times Newsroom

Δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί εθνικιστές αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία μέσα από τη μουσουλμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, μια ετήσια εκδήλωση που προκαλεί φόβους για βίαια επεισόδια με παλαιστινιακές παρατάξεις.

Αυτή η ετήσια παρέλαση, η οποία σηματοδοτεί την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, καθίσταται όλο και περισσότερο μια επίδειξη ισχύος από τους εβραίους εθνικιστές, ενώ για τους Παλαιστινίους συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση που έχει στόχο να υπονομεύσει τους δεσμούς τους με την πόλη.

Περίπου 2.500 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την πραγματοποίηση της πορείας και θα προσπαθήσουν να παραμείνει ειρηνική, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία έχει ωστόσο προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, μεταξύ άλλων για βίαια επεισόδια και αντιαραβικά συνθήματα από μερικούς διαδηλωτές προς τους Παλαιστινίους και για πυρά ρουκετών από τη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η σημερινή πορεία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία για να ενισχυθεί η εβραϊκή παρουσία σε όλη την πόλη σε βάρος των ίδιων, έχουν εξοργιστεί από τον αυξανόμενο αριθμό των εβραίων επισκεπτών στο χώρο του Αλ-Άκσα, μερικοί από τους οποίους αψηφούν την απαγόρευση των μη μουσουλμανικών προσευχών που ισχύει εκεί.

Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους να ενισχύσουν την παρουσία τους στο συγκρότημα του Αλ-Άκσα πριν από τη σημερινή πορεία και να εμποδίσουν οποιαδήποτε ισραηλινή διείσδυση.

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Αστυνομίας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε χθες, Τετάρτη, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πως οι αστυνομικοί θα εμποδίσουν οποιαδήποτε απόπειρα να χαλάσουν οι εορτασμοί και υποσχέθηκε μια πορεία και ανάβαση στο Όρος του Ναού χωρίς να απειληθεί κανείς ισραηλινός πολίτης .

Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες. Το Ισραήλ θεωρεί την πόλη αιώνια πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους το ανατολικό τμήμα της, το οποίο έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ, σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωρισθεί στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com