«…η πραγματική αναπηρία είναι άνθρωποι που δεν βρίσκουν χαρά στη ζωή και είναι πικροί.»

Μέσα από τα μάτια των παιδιών πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε εμείς αλλά και οι πρεσβύτεροι μας, ώστε να μην ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι διαφορετικά ίσοι

  • Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

«Για πολλούς από εμάς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι οι δάσκαλοι ή οι γιατροί μας οι γείτονες κ.λ.π Δεν είμαστε πραγματικοί άνθρωποι. Είμαστε εδώ για να εμπνεύσουμε.»

Πόσο δίκιο έχει η Στέλλα Τζέιν Γιανγκ, η Αυστραλή κωμικός, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Και ποιος δεν εμπνέεται, όταν βλέπει ένα 29χρονο παλικαράκι ΑΜΕΑ να στέκεται στα πόδια του και να προσπαθεί να σε προσεγγίσει με τον τρόπο του, που είναι τόσο συγκινητικός.

Στη γειτονιά μας την παλιά είχαμε το Γιαννάκη Γ., ένα συμπατριωτάκι ΑΜΕΑ, που η αγάπη των γονιών του, του δίδαξε, να μην έχει την αίσθηση της διαφοράς ανάμεσα στους ανθρώπους, και με τις θυσίες της μανούλας του, που όρισε της λειτουργίες της επιβίωσης για επικοινωνία, συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών της οικογένειας, έσπασε τα φυσικά εμπόδιά του κι έτσι πορεύεται.

Χθες ο Γιαννάκης Γ. έγινε άθελά του πρωταγωνιστής της κρατικής ανευθυνότητας.

Από το αστυνομικό τμήμα Ιονίου νησιού κάλεσαν το σπίτι του στην Αθήνα και ανακοίνωσαν στους δικούς του, που είναι ετεροδημότες, ότι είναι εκλογικός αντιπρόσωπος. Οι γονείς εξήγησαν στην αστυνομικό, ότι το παιδί είναι ΑΜΕΑ, εκείνη όμως επέμενε και με επιτακτικό ύφος τους είπε:

«Δε ξέρω τι μου λέτε. Να ρθείτε από το τμήμα να πάρετε το χαρτί και να τα βρείτε.»

Έξαλλη η μητέρα του Γιάννη της απάντησε:

«Δεν θα έρθουμε πουθενά κι ας πάει το παιδί μου φυλακή. Όσο για το χαρτί να έρθει να μου το φέρει ο κ. Μητσοτάκης.»

Ο αστυνομικός της επόμενης βάρδιας, που δεν έκανε τον κόπο να μπει στον υπολογιστή να τσεκάρει τα ΑΜΕΑ κάλεσε επιμένοντας:

«Δεν ξέρω, τι θα κάνετε να πάτε στο Πρωτοδικείο.»

«Δεν πάμε πουθενά. Αφήστε μας στον πόνο μας και στα βάσανά μας» είπε η μητέρα του Γιάννη, ο οποίος στο μεταξύ είχε αναστατωθεί βλέποντας τους γονείς του τόσο ταραγμένους.

Ούτε στην Ουγκάντα δεν συμβαίνουν αυτά και οι κρατικοί υπάλληλοι θα πρέπει να φροντίσουν να ενημερώνονται σωστά και να μην προκαλούν αναστάτωση στους πολίτες.

Εδώ όμως, είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε γέλασε.

Κανείς όμως δεν είπε στο Γιαννάκη τι συνέβη. Ίσως και να βίωσε ο ίδιος την αδικία και σίγουρα να συγχώρησε το λάθος του υπαλλήλου, γιατί κατά βάθος γνωρίζει, τι είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Ας ξεχάσουμε το γεγονός μέσα στην σύγχυση των ημερών και ας κρατήσουμε την θέση που κατέθεσε ο Αντώνης Τσαπατάκης μέλος της εθνικής ομάδας ατόμων με αναπηρίες, στο άθλημα της κολύμβησης με πολλά μετάλλια και ρεκόρ παγκόσμια και πανελλήνια στην κατοχή του:

«Όταν ακούνε τη λέξη “άτομα με ειδικές ανάγκες”, οι άνθρωποι σκέφτονται αμέσως ανθρώπους που δεν μπορούν να περπατήσουν, να μιλήσουν ή να κάνουν ό,τι θεωρούν δεδομένο. Μου φαίνεται ότι η πραγματική αναπηρία είναι άνθρωποι που δεν βρίσκουν χαρά στη ζωή και είναι πικροί. Μέσα από τα μάτια των παιδιών πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε εμείς αλλά και οι πρεσβύτεροι μας, ώστε να μην ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι διαφορετικά ίσοι.»

Το θέμα είναι, να αποφεύγονται ξυλοδαρμοί ΑΜΕΑ, όπως συνέβη στην Πάτρα, όπου κρατήθηκε εκτός δημοσιότητας η δικαστική εξέλιξη καταγγελίας γονέα μαθητή με αναπηρία ειδικής σχολικής μονάδας της αχαϊκής πρωτεύουσας, για τον άγριο ξυλοδαρμό του, που έστειλε το παιδί σε νοσοκομείο με τραύματα στο σώμα.

The following two tabs change content below.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά, την πατρίδα του Μαρίνου Αντύπα, του μεγάλου οραματιστή και αγωνιστή του αγροτικού ζητήματος. Ο αγώνας αυτού του θρύλου κατά της καταπίεσης και υπέρ της ελευθερίας, εθνικής και κοινωνικής, που υπερασπίστηκε μέχρι το βίαιο τέλος της ζωής του, θεωρώ ότι καταγράφηκε στον γενετικό μου κώδικα. Από παιδί ήθελα να γίνω δημοσιογράφος και κυνήγησα το όνειρό μου… Όταν έδωσα εξετάσεις στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μεταξύ των συστατικών επιστολών που έπρεπε να καταθέσω, ήταν και αυτή του αξέχαστου Αλέκου Σακελλάριου, ο οποίος και είχε σημειώσει: «Κύριε πρόεδρε, Παίρνω το θάρρος να συστήσω εγκάρδια τη νέα συνάδελφο Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου. Που πρόκειται να γίνει τακτικός μέλος της Ενώσεώς μας, τίτλο που τον αξίζει!» Η επιστολή είναι κατατεθειμένη στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. Στα χέρια μου έχω αντίγραφο με την σφραγίδα της Ένωσης. Αυτά τα λόγια του κυρ Αλέκου, μου έδωσαν φτερά να πετάξω… Σπούδασα δημοσιογραφία και Δημόσιες Σχέσεις. Διδάχτηκα την αγγλική γλώσσα και τελευταία παίρνω μαθήματα Ιταλικής και γαλλικής. Ειδικεύτηκα στο Πολιτιστικό Ρεπορτάζ και έχω ένα πλούσιο αρχείο από έρευνες, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από μεγάλες προσωπικότητες. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία άρχισε από την εφημερίδα «Ημερησία» και συνεχίστηκε στα ημερήσια φύλλα «Ελεύθερος Τύπος», «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής» επί 8ετία, «Αθηναϊκή», «Ακρόπολις», «Απόφαση», Όμιλος ΝΕΠ, Avec News.gr, «Real News», «Το χωνί», intownpost.com και τώρα στο timesnews. Υπήρξα συνεργάτης της εκπομπής της ΕΡΑ 2 «Σκηνή και παρασκήνιο στο προσκήνιο» επί διεύθυνσης του αείμνηστου Γιώργου Τσαγκάρη για ένα 6μηνο. Στον περιοδικό Τύπο έχω εργαστεί στα έντυπα: «Γιώτινγκ και Θάλασσα», «Εικόνες», «Κόσμος», «Εύα,t», «7 Μέρες Tv», «Τηλεθεατής», ΚΑΙ» κ.α Επιμελήθηκα την έκδοση του βιβλίου «Συνθέτες της Έβδομης Τέχνης», και σε συνεργασία με τον Γιάννη Φλέσσα έγραψα την βιογραφία: «Γιάννης Πάριος αυτή είναι η ζωή μου» (Εκδόσεις Αιγόκερως). Έχω πάρει μέρος σε δημοσιογραφικές αποστολές και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια αρχαίου δράματος και πληροφορικής (KeyCERT NT Spesialist). Είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Και στο παρελθόν διετέλεσα και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η άσκησή μου στην κοινωνική δραστηριότητα, το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του ενεργού πολίτη τα τελευταία χρόνια έγινε με τη συμμετοχή μου ως εθελόντρια στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Γηράσκω αεί διδασκόμενη. Πήρα βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης στο μάθημα «Η μακρά ελληνιστική εποχή: ο Ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Ανδριανό» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με διδάσκοντα τον κ. Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας ιστορίας στο Institute for Advanced Study, Princeton. Οσονούπω θα έχω και τη βεβαίωση για την παρακολούθηση του μαθήματος «Επανάσταση του 1821: «Τα δύσκολα Βήματα ενός πεισματικού αγώνα» με διδάσκουσα την Μαρία Ευθυμίου. Και συνεχίζω με την παγκόσμια ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή