Ιστορική απόφαση για τη γυναικεία εκπροσώπηση στα ΔΣ εταιρειών

Η Ε.Ε. σπάει τη “γυάλινη οροφή”: Το 40% των μη εκτελεστικών θέσεων σε διοικητικά συμβούλια θα πρέπει να στελεχώνεται από γυναίκες

by Times Newsroom

Μια ιστορική απόφαση, η οποία είναι στόχος να σπάσει το φαινόμενο της λεγόμενης “γυάλινης οροφής” έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκρίνοντας Οδηγία σχετική με την εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων.

Στόχος της Οδηγίας είναι να καθιερωθούν διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης στις εταιρείες, έτσι ώστε τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών να καλύπτονται από γυναίκες έως τα τέλη Ιουνίου του 2026.

Έως τα τέλη Ιουλίου του 2026, όλες οι μεγάλες, εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες της Ε.Ε. θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αυξηθεί η παρουσία των γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια τους. Μάλιστα, οι δικαστικές αρχές θα μπορούν, επίσης, να ακυρώνουν τη σύσταση ενός διοικητικού συμβουλίου, εάν η σύνθεσή του αυτή παραβιάζει τις αρχές της οδηγίας.

Η νέα Οδηγία, που εγκρίθηκε χθες, προβλέπει αποτρεπτικές κυρώσεις για εταιρείες, που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες. Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, μία φορά τον χρόνο οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές πληροφορίες σχετικά με την εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά τους συμβούλια.

Κυρώσεις

Εάν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα πρέπει να ενημερώνουν για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να τους επιτύχουν. Οι πληροφορίες αυτές θα δημοσιεύονται στον ιστότοπο κάθε εταιρείας με τρόπο εύκολα προσβάσιμο.

Για τις εταιρείες, που δεν συμμορφώνονται και δεν εφαρμόζουν ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης, τα κράτη-μέλη πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για την επιβολή αποτελεσματικών, αποτρεπτικών και αναλογικών κυρώσεων, όπως πρόστιμα.

Από τις προβλέψεις της νέας Οδηγίας εξαιρούνται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Αφού πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία, η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Τα δε κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να την εφαρμόσουν.

“Τη στιγμή αυτή την περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. Είναι μια στιγμή, που θα εορταστεί ως τομή για την ισότητα των φύλων. Δέκα χρόνια μετά τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πλέον διαθέτουμε νομοθεσία της Ε.Ε. για να σπάσουμε τη γυάλινη οροφή των εισηγμένων εταιρειών. Υπάρχουν πολλές γυναίκες, που διαθέτουν τα προσόντα για να καταλάβουν κορυφαίες θέσεις εργασίας. Η νέα ευρωπαϊκή μας νομοθεσία θα τους εξασφαλίσει πραγματικές ευκαιρίες για να τα καταφέρουν”, ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση η Πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία φον ντερ Λάιεν, η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα και η Επίτροπος κ. Ντάλι.

“Γυάλινη οροφή”

Το 2021 μόνο το 30,6% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Ε.Ε. είναι γυναίκες. Το ποσοστό αυτό διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, καθώς κυμαίνεται από 45,3% στη Γαλλία έως 8,5% στην Κύπρο.

Παρά την αύξηση που σημειώνεται στην εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, το 2022 λιγότερο από το 10% των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στις χώρες της Ε.Ε. έχουν γυναίκα πρόεδρο ή διευθύνουσα σύμβουλο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com