Ιταλία: Η ακροδεξιά Τζόρτζια έδωσε τη θέση της στη μετριοπαθή Μελόνι

Πριν από ένα χρόνο ήταν δύσκολο να βρεθεί πολίτης στην Ιταλία που να παραδεχθεί πως συμπαθεί την Τζόρτζια Μελόνι. Η γενική ανησυχία για την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας και οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων ηγετών διαμόρφωναν ένα αρνητικό κλίμα γύρω από την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας.

by Times Newsroom

Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει και η Μελόνι έχει γίνει αποδεκτή από πολλούς δημοκράτες ή και προοδευτικούς πολίτες, ενώ γίνεται συχνά ομοτράπεζη των ηγετών της Ε.Ε. που τη θεωρούσαν «επικίνδυνη» και την απέφευγαν. «Φόρεσε την προβιά της μετριοπάθειας», λένε οι σκεπτικιστές και οι αντίπαλοί της, την ώρα που οι επικρίσεις στα ιταλικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Εναν χρόνο μετά τη νίκη των «Αδελφών της Ιταλίας», στις βουλευτικές εκλογές, η 46χρονη πρωθυπουργός της χώρας δείχνει να έχει περάσει αρκετά τεστ από τον πολιτικό κόσμο που την απέρριπτε και επιπλέον, να είναι η ισχυρή ηγέτις του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού, σε αντίθεση με τον συνασπισμό της Γερμανίας, όπου η κακοφωνία στην κυβέρνηση είναι σχεδόν καθημερινή.

Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της Μελόνι παραμένει στην κορυφή (με ποσοστό γύρω στο 28%, δύο μονάδες παραπάνω από τις εκλογές), ενώ η ίδια συγκεντρώνει την αποδοχή του 53% των Ιταλών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της (ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει μόνο 31%).

Η Μελόνι έχει φροντίσει να βάλει βαθιά στο συρτάρι τις ακραίες θέσεις της προεκλογικής εκστρατείας της και να ακολουθεί μια αποδεκτή πολιτική από μεγάλο τμήμα του ιταλικού λαού. Οσο για την οικονομική πολιτική, προσπαθεί να βαδίζει στην αποδεκτή από τις Βρυξέλλες πορεία του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι.

Πρόσφατα, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε θερμό εναγκαλισμό με την Τζόρτζια Μελόνι στη Λαμπεντούζα, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες από τα μισοβυθισμένα πλοιάρια. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εμφανίζει ως σημαντική νίκη της Ιταλίας στο μεταναστευτικό το ευρωπαϊκό μνημόνιο με την Τυνησία, που προωθήθηκε από την Ιταλία σε συνεργασία με την Κομισιόν, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αιτιάσεις των άλλων χωρών της Ε.Ε. Η Μελόνι και η πρόεδρος της Κομισιόν ταξίδεψαν δύο φορές στην Τύνιδα για να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση της Τυνησίας σχετικά με την αναχαίτιση των μεταναστών. Στο πεδίο του εντυπωσιασμού, τουλάχιστον, η Ιταλίδα πρωθυπουργός τα κατάφερε, αν και οι αφίξεις των μεταναστών από την αρχή του χρόνου στις ιταλικές ακτές είναι πολλαπλάσιες των προηγούμενων ετών.

Πολιτικές φιλίες

Οι Ευρωπαίοι έπαψαν εδώ και καιρό να αντιμετωπίζουν τη Μελόνι ως την ακροδεξιά πολιτικό που θα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και μιλούν για το πρόσωπο της νέας Δεξιάς στην Ευρώπη, καθώς θεωρούν ότι έχει μεταλλαχθεί και συμβιβάστηκε με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Οι επαφές της με τους ηγέτες δείχνουν ότι έγινε πιο ευέλικτη και δεν έχει παραμείνει εμμονικά στον εθνολαϊκιστικό «άξονα» των Ορμπαν και Πούτιν. Δεν μιλά πια για τον Τραμπ, υποστηρίζει την Ουκρανία και συνομιλεί με τον Ζελένσκι, ενώ ακόμη και έναντι της Κίνας η ιταλική κυβέρνηση άρχισε να ακολουθεί την ευρωπαϊκή πολιτική, κρατώντας πια απόσταση από το κινεζικό πρότζεκτ του «νέου δρόμου του μεταξιού».

Ηδη άρχισαν να ακούγονται απόψεις στην Ιταλία ότι η κυβέρνηση της Μελόνι ίσως θα καταφέρει να εξαντλήσει τη θητεία της έως το 2027 – σπανιότατο για τη χώρα. Τα σχεδόν ανύπαρκτα προβλήματα μέχρι τώρα από τους κυβερνητικούς εταίρους της, τη «Λέγκα» και τη «Φόρτσα Ιτάλια» (ούτε ο συνήθως εριστικός Ματέο Σαλβίνι ακούγεται πολύ) και τα εσωτερικά ζητήματα που έχει ακόμη η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, οδηγούν στις σκέψεις για διάρκεια της Μελόνι στην πρωθυπουργία, αν και είναι πρόωρη η πρόβλεψη. Το δύσκολο φθινόπωρο και ο ακόμη δυσκολότερος χειμώνας που έρχονται για την Ιταλία, λόγω της κατάστασης της οικονομίας, θα δείξουν πόσο θα αντέξει και αυτή η κυβέρνηση.

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο πληθωρισμός πετάει και η κατάργηση του «κοινωνικού εισοδήματος» σε ανέργους και μικροεισοδηματίες, που προκάλεσε πολλές γκρίνιες, ήδη αποτελούν βαρύ φορτίο για την κυβέρνηση. Τα spread στα ιταλικά ομόλογα τρέχουν με ταχύτητα και η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη θα τους δώσει περαιτέρω ώθηση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΥΟ «ΠΡΟΣΩΠΑ»

Πίσω από το… ήπιο προφίλ κρύβονται «επικίνδυνες πολιτικές»

Πόση αλήθεια κρύβει το «νέο πρόσωπο» της Μελόνι; Η Λουίζα Ρετζιτέλι, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, λέει ότι η Μελόνι πολύ έξυπνα έχει καλλιεργήσει το προφίλ της ήπιας Δεξιάς, που της επιτρέπει να επηρεάζει πολύ περισσότερους ανθρώπους.

«Οι πολιτικές της παραμένουν επικίνδυνες» λέει η ίδια, τονίζοντας ότι πρόσφατα συνάντησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν (το «μαύρο πρόβατο» της ανοιχτόμυαλης Ευρώπης) και συμφώνησε μαζί του ότι είναι υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας, απορρίπτοντας εμμέσως κάθε άλλη επιλογή, παρά το γεγονός ότι η ίδια ζει με τον σύντροφό της, τον δημοσιογράφο Αντρέα Τζιαμπρούνο και το παιδί τους, χωρίς να έχουν κάνει γάμο.

Η Τζόρτζια Μελόνι πιστεύει για τον εαυτό της ότι τα έχει καταφέρει καλά ως πρωθυπουργός μέχρι τώρα. Σε συνεντεύξεις της που περιλαμβάνονται σε βιβλίο, είπε ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί «με καλή πίστη, αγάπη και ταπεινότητα». Ο ηγέτης του αριστερού λαϊκιστικού κόμματος «Πέντε Αστέρια» και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε την ειρωνεύτηκε ανοιχτά για τον αυτοθαυμασμό λέγοντας ότι με τη Μελόνι οι τιμές της βενζίνης και γενικά το κόστος ζωής πετάει στα ύψη ενώ η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com