Κάρλο Καρρά (1881 – 1966) Ιταλός ζωγράφος 

...κεντρική φυσιογνωμία του κινήματος του φουτουρισμού που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

by Times Newsroom

Ο Κάρλο Καρρά (Carlo Dalmazzo Carrà, 11 Φεβρουαρίου 1881 – 13 Απριλίου 1966) ήταν Ιταλός ζωγράφος και κεντρική φυσιογνωμία του κινήματος του φουτουρισμού που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στην πόλη Quargnento της Ιταλίας το 1881. Από την ηλικία των 12 ετών εργάσθηκε ως διακοσμητής. Το διάστημα 1899-1900 ο Καρά βρίσκεται στο Παρίσι, όπου έρχεται σε επαφή με τη σύγχρονη γαλλική καλλιτεχνική παραγωγή και εργάζεται ως διακοσμητής στην έκθεση Exposition Universelle. Επιστρέφει στο Μιλάνο το 1901 και το 1906 εγγράφεται στην Ακαδημία της Μπρέρα, όπου σπουδάζει ζωγραφική υπό τον Cesare Tallone. Στις 11 Φεβρουαρίου 1910 υπογράφει, μαζί με τους υπόλοιπους φουτουριστές, το «Μανιφέστο των Φουτουριστών ζωγράφων» και παράλληλα ξεκινά η πιο δημιουργική ίσως περίοδός του, στην οποία ανήκει και ένα από τα σημαντικότερα έργα του, η Κηδεία του Αναρχικού Γκαλί. Το 1914 επισκέπτεται ξανά το Παρίσι και συνδέεται με τους Γκυγιώμ Απολλιναίρ και Πάμπλο Πικάσσο.

Το κίνημα του φουτουρισμού

Το κίνημα του φουτουρισμού λήγει ουσιαστικά με την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και ο Καρρά το 1916 έχει ήδη απορρίψει αρκετές από τις αρχές του. Το 1917 γνωρίζεται με τον Τζόρτζιο ντε Κίρικο και στρέφεται μαζί του σε ένα νέο είδος ζωγραφικής, που αποκαλείται και «μεταφυσική ζωγραφική» (pittura metafisika). Δύο χρόνια αργότερα, ο Καρρά ολοκληρώνει και ένα θεωρητικό βιβλίο για τη μεταφυσική ζωγραφική υπό τον τίτλο Pittura metafisika. Θα ακολουθήσουν και άλλες θεωρητικές μελέτες, ενώ από το 1921 ο Καρρά εργάζεται ως κριτικός τέχνης στην εφημερίδα του Μιλάνου L’ Ambrosiano.

Το 1941 διορίζεται καθηγητής ζωγραφικής στην Ακαδημία της Μπρέρα, ενώ το 1945 δημοσιεύει την αυτοβιογραφία του (La mia vita). Πέθανε στο Μιλάνο το 1966.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com