Κατάρ: Επιβεβαιώνει ότι Ισραήλ και Χαμάς είναι κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους

Παρά τις διαψεύσεις Νετανιάχου τo Kατάρ επιμένει ότι μόνο λεπτομέρειες παραμένουν για την συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός στρατός ετοιμάζει επέκταση των επιχειρήσεών του στη νότια Γάζα.

by Times Newsroom

Ο ηγέτης του Κατάρ, δήλωσε ότι μόνο «πολύ μικρές» λεπτομέρειες παραμένουν σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των δύοπλευρών για την απελευθέρωση ορισμένων από τους 238 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Το Κατάρ έχει ενεργήσει ως βασικός μεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών από τότε που άρχισε ο πόλεμος μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι ενισχύεται η αισιοδοξία ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μια συμφωνία.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συμφωνία είναι απλώς πρακτικές και υλικοτεχνικές», δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στη Ντόχα.

Ο Μπορέλ με τη σειρά του επισήμανε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα, θα πρέπει να εφαρμοστεί

Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε νωρίτερα ότι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Χαμάς είχαν καταλήξει σε σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός.

Βάσει της συμφωνίας, όλες οι πλευρές θα παύσουν τις επιχειρήσεις μάχης για τουλάχιστον 5 ημέρες ενώ 50 ή περισσότεροι όμηροι θα απελευθερώνονται σε ομάδες ανά 24ωρο, αναφέρει η εφημερίδα. Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν περίπου 240 ομήρους κατά την επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφος του Ισραήλ που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

Ωστόσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ακόμη δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Νετανιάχου είπε σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ: «Όσον αφορά τους ομήρους, υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, πολλές εσφαλμένες αναφορές. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές το εξής: Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο θέλω να υποσχεθώ: Όταν υπάρξει κάτι να πούμε –θα σας ενημερώσουμε γι’ αυτό».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να επιτύχουν μια συμφωνία. Και δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Η απελευθέρωση ομήρων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των ερχόμενων ημερών, εκτός απροόπτου την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες σχετικά με το λεπτομερές εξασέλιδο σχέδιο συμφωνίας, αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα χθες, Σάββατο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πληροφορία αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που το Ισραήλ δείχνει να ετοιμάζεται να επεκτείνει την επίθεσή του κατά των μαχητών της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που φέρεται να είχαν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς μετά την αιματηρή επίθεση μαχητών της στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφός του. Καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα του, οι αρχές στην Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 12.300, εκ των οποίων 5.000 παιδιά.

Μετά τη ρίψη φυλλαδίων νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ προειδοποίησε χθες ξανά τους αμάχους σε τμήματα της νότιας Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν, καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για επέκταση των επιχειρήσεών του στον παλαιστινιακό θύλακα.

Προκαλώντας διεθνή συναγερμό, το Ισραήλ κατέστησε το νοσοκομείο αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας βασικό επίκεντρο της χερσαίας επιχείρησής του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Κλιμάκιο ειδικών υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκε το αλ Σίφα χθες το περιέγραψε ως «ζώνη θανάτου» με σημάδια πυροβολισμών και βομβαρδισμών. Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι καταρτίζει σχέδια για την άμεση εκκένωση του νοσοκομείου από τους εναπομείναντες ασθενείς και μέλη του προσωπικού.

Επίσης στον βορρά της Λωρίδας της Γάζας, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί ανέφερε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι το Ισραήλ βομβάρδισε δύο σχολεία της υπηρεσίας του. Πάνω από 4.000 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στο ένα από αυτά, σημείωσε.

«Δεκάδες φέρεται ότι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», σύμφωνα με τον ίδιο. «Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα 24ωρο δεν γλιτώνουν τα σχολεία. ΦΤΑΝΕΙ, αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», σημείωσε.

Εκπρόσωπος των αρχών της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε ότι 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η κυβέρνηση του οποίου ελέγχει τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, δήλωσε χθες ότι «εκατοντάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν σκοτώθηκαν» στα δύο σχολεία στη Γάζα.

Ο Αμπάς απηύθυνε χθες έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μεσολαβήσει για να σταματήσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com