Κατερίνα Γώγου (1940 – 1993) Ποιήτρια και ηθοποιός

Ξεκίνησε από μικρή την καριέρα στην ηθοποιία αλλά αργότερα στράφηκε στην ποίηση

by Times Newsroom

Η Κατερίνα Γώγου (Αθήνα 1 Ιουνίου 1940 – 3 Οκτωβρίου 1993) ήταν ποιήτρια και ηθοποιός. Ξεκίνησε από μικρή την καριέρα στην ηθοποιία αλλά αργότερα στράφηκε στην ποίηση.

Ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 5 ετών να παίζει σε διάφορες παιδικές παραστάσεις, όπου την χαρακτήριζαν παιδί-θαύμα. Παρόλα αυτά, δεν πέρασε όμορφα παιδικά χρόνια, ελέω Κατοχής και Εμφυλίου Πολέμου. Στην εφηβεία της, η Κατερίνα έμενε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός απέναντι της, κατόπιν έμεινε με τη μητέρα της. Ο πατέρας της, πάντως, αν και αυστηρός, την υποστήριξε πραγματικά, στην επιθυμία της να ακολουθήσει την υποκριτική. Σπούδασε στη σχολή του Τάκη Μουζενίδη, η οποία εθεωρείτο μια από τις καλύτερες της εποχής. Παράλληλα τελείωσε και τη σχολή χορού Πράτσικα Ζουρούδη και Βαρούτη.

Υποκριτική

Η Κατερίνα Γώγου πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου, το 1961, στο έργο των Ευαγγελίδη – Μαρή «Ο Κύριος πέντε τοις εκατό». Οι περισσότερες ταινίες όπου συμμετείχε, ήταν παραγωγής Φίνος Φιλμ.

Ως ηθοποιός είναι γνωστή περισσότερο για δευτερεύοντες ρόλους, όπως στην ταινία το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο ή το Μια τρελή τρελή οικογένεια. Οι ρόλοι της συνήθως απεικόνιζαν αστείες και ανέμελες γυναίκες. Της έχει απονεμηθεί, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου, για την ταινία Το βαρύ πεπόνι.

Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία Ο Άλλος.

Ποίηση

Ως ποιήτρια, από την άλλη, είναι γνωστή για τον αντισυμβατικό και συνειρμικό τρόπο γραφής της, καθώς και τις αναρχικές της ιδέες. Οι στίχοι της ήταν γεμάτοι οργή και επαναστατικότητα.

Θάνατος

Το σκοτάδι της, ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας της και η κλονισμένη ψυχολογία της την οδήγησαν, σε ηλικία μόλις 53 ετών, στην αυτοκτονία.

Φιλμογραφία

Πρωταγωνίστρια

Έτος Τίτλος Σκηνοθεσία
1977 Το βαρύ πεπόνι Παύλος Τάσιος
1980 Παραγγελιά Παύλος Τάσιος
1984 Όστρια, το τέλος του παιχνιδιού Ανδρέας Θωμόπουλος

Υπόλοιπη φιλμογραφία

  • Ο άλλος (1952)
  • Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο (1959) …. Λαζάρου, μαθήτρια
  • Δράκουλας και Σια (1959)
  • Άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω (1960) …. μια φίλη
  • Το παιδί της πιάτσας (1961) …. Λιλίκα
  • Το έξυπνο πουλί (1961)… Μαρίνα Μανή
  • Τα κοθώνια του θρανίου (1962)… Ριρή
  • Του κουτρούλη ο γάμος (1962) …. Ματίνα
  • Νόμος 4000 (1962) …. Κλειώ
  • Οι γυναίκες θέλουν ξύλο (1962)
  • Η ψεύτρα (1963) …. Ντόλυ
  • Τα παλιόπαιδα (1963) …. Ρένα
  • Παλληκαράκια της παντρειας (1963) …… Δώρα
  • Μεσάνυχτα στη βίλα Νέλη (1963)
  • Ανήσυχα νιάτα (1963) …. Αγνή
  • Γάμος αλά Ελληνικά (1964)
  • Άπονη ζωή (1964) …. Λιλή
  • Δεσποινίς διευθυντής (1964)… Ντιάνα, υπάλληλος λογιστηρίου
  • Το κορίτσι της Κυριακής (1964)
  • Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965) …. Μπέτυ Κωνσταντινέα
  • Φτωχολογιά (1965)
  • Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) …. Παγώνα
  • Μια τρελή, τρελή οικογένεια (1965) …. Σίσσυ
  • Ο τρελός τα ‘χει τετρακόσια (1968)… Καίτη Λαμπρέτα
  • Η ωραία του κουρέα (1969)… Άννα Ψαλίδα
  • Η θυσία μιας γυναίκας (1969) …. Άννα
  • Αγάπη για πάντα (1969)… Πένυ
  • Οι Αριστόγατες (1970)… Τουλούζ (φωνή)
  • Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια (1969) …. Χριστίνα
  • Ρομπέν των δασών (1973)… Τσίφτης (φωνή)
  • Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; (1971)… Φρόσω Καραθανάση
  • Υπέροχες νύφες, κορόιδα γαμπροί (1972) …. Μπουμπού
  • Ναι μεν, αλλά… (1972) … μια περαστική
  • Το βαρύ… πεπόνι (1977) …. Τούλα
  • 1922 (1978) …. θεατρίνα
  • Παραγγελιά (1980) …. Κατερίνα

Θέατρο

Έτος Τίτλος
1950 Η νεράιδα του χιονιού
1959 Σαμπάνια και ρετσίνα
1962 Όμορφη πόλη
1963 Η κυρία έχει νεύρα
1977 Το φαγκότο
1978 Φιλουμένα Μαρτουράνο

Τηλεοπτικές σειρές

Έτος Τίτλος Κανάλι
1976 Λέσχη μυστηρίου12.15 ακριβώς ΕΡΤΕΡΤ

Βιβλία της Κατερίνας Γώγου

Εν ζωή

  • Τρία κλικ αριστερά, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1978
Μεταφράστηκε στα Αγγλικά (“Three clicks left”) από τον Jack Hirschman και κυκλοφόρησε στην Αμερική to 1983, από τις εκδόσεις “Night Horn Books” του San Francisco. (Night Horn Books, 495 Ellis Str., Box 1156, San Francisco, CA 94102) και από τον ΔT and JC στην Αμερική τo 2020 “Free May Day Book #9: Cherish x Abolish” ΒBLACK INK (256-page paperback featuring Ruth Wilson Gilmore, bell hooks, Dev Hynes, Gilles Bertin, Kuwasi Balagoon, Toni Morrison, Zoé Samudzi, Jean Weir, Willem Van Spronsen, Michael Kimble, EZLN, Black Panther Party, Jean Genet, George Jackson, Kanno Sugako, Marilyn Buck, Stevie Wilson, and a new translation of Katerina Gogou’s 1978 book Three Clicks Left.)
  • Ιδιώνυμο, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1980
  • Το ξύλινο παλτό, Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 960-03-0292-8, 1η έκδοση 1982
  • Απόντες, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1986
  • Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1988
  • Νόστος, Εκδόσεις Λιβάνη, 1η έκδοση 1990 – Εκδόσεις Καστανιώτη, 2η έκδοση 2004

Μεταθανάτιες κυκλοφορίες

  • Με λένε Οδύσσεια, Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 960-03-3227-4, 1η έκδοση 2002
  • Νόστος, Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 960-03-3796-9, Επανέκδοση 2004
  • Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετε, Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 978-960-03-5988-6, Επανέκδοση 2015

Βιβλία για την Κατερίνα Γώγου

Βιργινία Σπυράτου: Κατερίνα Γώγου: Έρωτας Θανάτου, Εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος, 1η έκδοση 2007

Δισκογραφία

Ποιήματα από ήδη εκδοθέντα βιβλία της χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία του (πρώην συζύγου της) Παύλου Τάσσιου “Παραγγελιά” (με υπόθεση βασισμένη στην ιστορία του Νίκου Κοεμτζή). Η μουσική της ταινίας, που έγραψε ο (μετέπειτα διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος) Κυριάκος Σφέτσας και επένδυσε τα εν λόγω ποιήματα, κυκλοφόρησε σε δίσκο (ΕΜΙ-1981) με τίτλο “ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ”. Λίγο μετά το θάνατό της η EMI-Minos κυκλοφόρησε το δίσκο “ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ” σε CD (remastered ADD) το 1995. Κυκλοφόρησε σε CD και το 2006 (σε περιορισμένα αντίτυπα) στη σειρά “Αποκλειστικές Επανεκδόσεις” των “Metropolis”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή