Kατολίσθηση στον Ισημερινό: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών και των αγνοουμένων

Οι αρχές του Ισημερινού αύξησαν χθες Παρασκευή στους 23 νεκρούς τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων κατολίσθησης που έθαψε μέρος συνοικίας της πόλης Αλαουσί, στις Άνδεις, ενώ σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν δεκάδες ανθρώπους που παραμένουν αγνοούμενοι, παρότι οι ελπίδες πως θα βρεθούν ζωντανοί έχουν εκμηδενιστεί.

by Times Newsroom

Γιγάντιο τμήμα ορεινού όγκου αποκολλήθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και χτύπησε τη συνοικία στην περιφέρεια της πόλης 45.000 κατοίκων στην επαρχία Τσιμποράσο, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο.

Η κατολίσθηση τραυμάτισε ακόμη 38 κατοίκους, ενώ 57 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εθνικής γραμματείας αντιμετώπισης κινδύνων (SNGR). Συνολικά, οι πληγέντες υπολογίζεται πως είναι περίπου 850.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθώς τα σωστικά συνεργεία καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κατοικίες που καταπλακώθηκαν. «Εφαρμόζονται πρωτόκολλα ασφαλείας για την σταθεροποίηση του εδάφους, ώστε οι ομάδες να είναι σε θέση να συνεχίσουν το έργο της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηχανημάτων», εξήγησε η SNGR.

Με βάση τα δεδομένα των αρχών, 67 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο τομέας όπου βρίσκεται η Αλαουσί είχε τεθεί σε «κίτρινο συναγερμό» από τον Φεβρουάριο, εξαιτίας βροχοπτώσεων.

Λόγω του φονικού σεισμού που έπληξε τη χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα και βροχών, πλημμυρών και κατολισθήσεων, η κυβέρνηση κήρυξε την περασμένη εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 14 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού, ώστε να μπορέσουν να αποδεσμευτούν πόροι που απαιτούνται για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες.

Το κύμα κακοκαιρίας κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές.

Ήδη πριν από την κατολίσθηση της Κυριακής, από την αρχή της χρονιάς οι βροχές και οι κατολισθήσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους και είχαν αφήσει άστεγους άλλους 346 σε όλη τη χώρα. Πάνω από 6.900 σπίτια υπέστησαν ζημιές και 72 καταστράφηκαν ολοσχερώς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή