Καζακστάν: Ο Τοκάγεφ στηρίζει Πούτιν μετά την ανταρσία της Wagner

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ εξήρε σήμερα τη σταθερή φιλία της χώρας του με τη Ρωσία και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner το Σαββατοκύριακο.

by Times Newsroom

Ο Τοκάγεφ ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιήσει το φθινόπωρο επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν, μια στρατηγικής σημασίας χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Από την αρχή (της ανταρσίας της Wagner) εξέφρασα στη διάρκεια τηλεφωνικής μου επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την πλήρη στήριξή μου στις ενέργειές του για τη διατήρηση και την ενίσχυση της συνταγματικής τάξης όπως και του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο Τοκάγεφ.

Στη διάρκεια της προέλασης της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner προς τη Μόσχα ο Τοκάγεφ ήταν ο δεύτερος ξένος ηγέτης που συνομίλησε με τον Πούτιν, μετά τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Τότε είχε χαρακτηρίσει την ανταρσία «εσωτερικό θέμα της Ρωσίας», χώρα με την οποία το Καζακστάν μοιράζεται τα μεγαλύτερα, χερσαία σύνορα στον κόσμο, περίπου 7.500 χιλιόμετρα.

Αν και είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας και μέλος κοινών πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών ενώσεων, το Καζακστάν τηρεί μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, όπως και με την Κίνα και την ΕΕ.

Σήμερα, στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στην Αστάνα, ο Τοκάγεφ επανέλαβε ότι επιθυμεί να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη συνεργασία με τη Ρωσία, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «σίγουρος πως αυτή η στάση εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του λαού» της χώρας.

Τον Ιανουάριο του 2022 στο Καζακστάν ξέσπασαν ταραχές, που καταπνίγηκαν στο αίμα, με περίπου 238 νεκρούς. Τότε ο Τοκάγεφ είχε ζητήσει τη συνδρομή των δυνάμεων διατήρησης της τάξης του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), μια διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία υπό τη Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com