Κίεβο: Έως 13.000 στρατιώτες οι απώλειες του ουκρανικού στρατού μέχρι τώρα

Προσπάθεια αποτροπής της ρωσικής προπαγάνδας που γίνεται μέσω εκκλησιαστικών κύκλων

by Times Newsroom

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας μετρούν περίπου 10-13.000 νεκρούς στρατιώτες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ήταν η πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις απώλειες του ουκρανικού στρατού από τα τέλη Αυγούστου, όταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είχε κάνει λόγο για σχεδόν 9.000 νεκρούς στις τάξεις του στρατεύματος.

«Έχουμε επίσημα στοιχεία από το Γενικό Επιτελείο», είπε ο κ. Ποντολιάκ στο δίκτυο Kanal 24, «οι νεκροί ανέρχονται από 10.000 έως 13.000», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι περισσότεροι είναι οι τραυματίες.

Από την πλευρά του, ο Ολεξίι Αρεστόβιτς – έτερος στενός συνεργάτης του προέδρου Ζελένσκι – υποστήριξε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ότι οι απώλειες των Ρώσων στον πόλεμο είναι επτά φορές μεγαλύτερες από εκείνες των Ουκρανών.

Τον προηγούμενο μήνα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εκτίμησε πως περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι ανάλογες είναι οι απώλειες στην ουκρανική πλευρά.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά κάνει κι αυτή λόγο για εξαψήφιο αριθμό νεκρών στον ουκρανικό στρατό.

Προπαγάνδα μέσω εκκλησίας

Στο μεταξύ ο ίδιος ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε στο βραδινό του τηλεμήνυμα στην προπαγάνδα που ακόμ κυριεύει κάποιους συμπολίτες του, προερχόμενη από θρησκευτικούς κύκλους μέσα στην Ουκρανία που φέρεται να ελέγχει η Ρωσία.

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Μια συνάντηση στην οποία εξετάσαμε πολυάριθμα γεγονότα διασυνδέσεων μεταξύ μεμονωμένων θρησκευτικών κύκλων στην Ουκρανία και του επιτιθέμενου κράτους. Δυστυχώς, ακόμη και ο ρωσικός τρόμος και ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν έπεισαν» κάποιους που επιμένουν να ακολουθούν τις επιταγές της Μόσχας, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Λοιπόν, πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου οποιαδήποτε στοιχεία εξαρτώνται από το επιτιθέμενο κράτος δεν θα έχουν καμία ευκαιρία να χειραγωγήσουν τους Ουκρανούς και να αποδυναμώσουν την Ουκρανία εκ των έσω», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ανέθεσε στην κυβέρνηση να υποβάλει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την εξουδετέρωση δραστηριοτήτων στην Ουκρανία θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με κέντρα επιρροής στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ukrinform

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή