Κίνα: Λύθηκε το μυστήριο με τα πρόβατα που κινούνταν σε κύκλους

Viral είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα ένα βίντεο από μια φάρμα στην Κίνα, το οποίο έδειχνε ένα κοπάδι πρόβατα να κινείται σε κύκλους, σαν υπνωτισμένο. Το κοπάδι συνέχισε να το κάνει αυτό για 12 ολόκληρες ημέρες, με τον «λαό» του ίντερνετ να προσπαθεί να διαλευκάνει το τι του συνέβαινε.

by Times Newsroom

Ακόμη και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της φάρμας είχε πει αρχικά ότι δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο τα πρόβατα συμπεριφέρονταν κατ’ αυτό τον τρόπο. Το αρχικό βίντεο που είχε φέρει στη δημοσιότητα το κρατικά ελεγχόμενο κινέζικο κανάλι People’s Daily ανέφερε ότι τα πρόβατα ήταν υγιή.

Καθώς δεν μπορούσε να βρεθεί εξήγηση, στο διαδίκτυο δεν άργησαν να «ξεπηδήσουν» θεωρίες συνωμοσίας που ήθελαν τα πρόβατα να προμηνύουν το…τέλος του κόσμου με τον χορό τους.

Σύμφωνα με επιστήμονες, όμως, η εξήγηση της συμπεριφοράς των προβάτων έχει απολύτως φυσικά αίτια και σίγουρα δεν σχετίζεται με την ασθένεια λιστερίωση η οποία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στα ζώα και να τα κάνει να διαγράφουν κυκλικές πορείες, καθώς όσα ζώα προσβάλλονται από αυτήν αποβιώνουν σε 48 ώρες.

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα αυτά είναι στην συγκεκριμένη στάνη για μεγάλη περίοδο και αυτό μπορεί να τα έχει οδηγήσει σε μια στερεοτυπική συμπεριφορά εν προκειμένου τα κάνει να κινούνται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους, λόγω του στρες που τους έχει δημιουργήσει ο επί μακρόν περιορισμός τους» δήλωσε στο Newsweek ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Gloucester, Ματ Μπελ.

«Αφού ξεκίνησαν κάποια πρόβατα, στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια και θέλουν να είναι μαζί με “φίλους” τους» πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.

Όπως αναφέρεται στο Merck Veterinary Manual, στην κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχεί το μοτίβο του κοπαδιού στο οποίο οι κινήσεις των ζώων ελέγχονται και οι μονάδες προστατεύονται από κυνηγούς με το να απομακρύνονται από τον κίνδυνο σαν ομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com