Δικαστήριο του Κιργιστάν καταδίκασε σε δέκα χρόνια κάθειρξη έναν Κιργίζιο που πολέμησε στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Η δικαστική αυτή απόφαση εκδίδεται σε μια περίοδο που η Μόσχα επιχειρεί να επιταχύνει τη στρατολόγηση πολιτών από χώρες, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.
Δεκάδες πολίτες από χώρες της Κεντρικής Ασίας έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών. Η πλειονότητα αυτών των πολιτών είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ρωσικού στρατού ή της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner.
Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της πρωτεύουσας του Κιργιζιστάν, Μπισκέκ, που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα, ο 31χρονος Κιργίζιος καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες περί έμμισθης στρατιωτικής υπηρεσίας.
Ο κατάδικος, ο οποίος αρνείται ότι συμμετείχε σε εχθροπραξίες, βρέθηκε στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου, έναντι μηνιαίων απολαβών ύψους 180.000 ρουβλίων (περίπου 2.000 ευρώ) και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει τη δέσμευση ότι θα πάρει ρωσικό διαβατήριο, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Ο 31χρονος, άνεργος, με καταγωγή από τη νοτιοδυτική επαρχία Τζαλάλ-Αμπάντ, βρισκόταν στη Μόσχα όταν εντάχθηκε στις δυνάμεις της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ».
Η πρόεδρος της οργάνωσης προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κιργιστάν “Kylym Chamy”, η Γκουλχαϊρ Αμπντιρασούλοφα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η δικαστική αυτή απόφαση συνιστά την πρώτη καταδίκη Κιργίζιου πολίτη για μισθοφορική δράση στην Ουκρανία.
Η Ρωσία παραμένει ο κύριος προορισμός που επιλέγουν μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Ασίας, οι οποίοι, άποροι, μακριά από τις χώρες καταγωγής τους και στις περισσότερες περιπτώσεις ρωσόφωνοι, έχουν γίνει έτσι στόχοι στρατολόγησης από τον ρωσικό στρατό και την Wagner.
Ρωσικός στρατός και Wagner υπόσχονται σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις τους να τους διευκολύνουν στην απόκτηση υπηκοότητας, τους προσφέρουν ελκυστικό μισθό για τις υπηρεσίες τους ή ακόμη και διαγραφή ποινών από το ποινικό τους μητρώο.
Χώρες της Κεντρικής Ασίας, που κατά παράδοση είναι σύμμαχοι της Ρωσίας, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ