Κόλπος του Ομάν: Ένοπλοι κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων

Ένοπλοι φέρονται να επιβιβάστηκαν στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο St.Nikolas, το οποίο πλέει στον Κόλπο του Ομάν, μεταδίδει το Associated Press, το οποίο κάνει λόγο για κατάληψη του σκάφους.

by Times Newsroom

Οι λεπτομέρειες παρέμειναν ασαφείς σε αυτό που ήταν προφανώς η τελευταία κατάληψη πλοίου στις τεταμένες θαλάσσιες οδούς της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, οι υποψίες του  Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στράφηκαν αμέσως στο Ιράν, καθώς το πλοίο ήταν κάποτε γνωστό ως Suez Rajan και είχε εμπλακεί σε μια πολύχρονη διαμάχη που τελικά οδήγησε το στην κατάσχεση 1 εκατομμυρίου βαρελιών ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Οι πρώτες πληροφορίες

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations, η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή που διέρχονται τα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από το Στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου που διακινείται.

Η στρατιωτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε ότι έλαβε αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουσε «άγνωστες φωνές από το τηλέφωνο» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Είπε ότι περαιτέρω προσπάθειες να επικοινωνήσει με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικού τύπου στολές με μαύρες μάσκες».

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey δήλωσε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Είπε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης κατά την επιβίβασή τους.

Η κατάληψη έρχεται μετά από αλλεπάλληλες  από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

H εξέλιξη αυτή έχει ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο πιθανών αντιποίνων από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιπολούν τη θαλάσσια οδό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com