Κομισιόν: Πρόστιμο – μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Apple βάση του αντιμονοπωλιακού νόμου για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που διατηρεί ο τεχνολογικός κολοσσός στην αγορά streaming μουσικής.

by Times Newsroom

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Apple έχει εφαρμόσει περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών που τους εμπόδιζαν να ενημερώσουν τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος iOS σχετικά με εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που ήταν διαθέσιμες εκτός της εφαρμογής.

Η παράβαση

Η Apple είναι επί του παρόντος ο μοναδικός πάροχος ενός App Store όπου οι προγραμματιστές μπορούν να διανέμουν τις εφαρμογές στους χρήστες iOS σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («ΕΟΧ»). Η Apple ελέγχει κάθε πτυχή του iOS και ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται στο App Store και να μπορούν να προσεγγίσουν χρήστες iOS στον ΕΟΧ.

Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε ότι η Apple απαγορεύει στους προγραμματιστές εφαρμογών ροής μουσικής να ενημερώνουν πλήρως τους χρήστες iOS για εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που είναι διαθέσιμες εκτός της εφαρμογής και να παρέχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής σε τέτοιες προσφορές. Ειδικότερα, οι διατάξεις κατά του συστήματος διεύθυνσης απαγορεύουν στους προγραμματιστές εφαρμογών:

Ενημέρωση των χρηστών iOS εντός των εφαρμογών τους σχετικά με τις τιμές των προσφορών συνδρομής που διατίθενται στο διαδίκτυο εκτός της εφαρμογής.

Ενημέρωση των χρηστών iOS εντός των εφαρμογών τους σχετικά με τις διαφορές τιμών μεταξύ των συνδρομών εντός εφαρμογής που πωλούνται μέσω του μηχανισμού αγοράς εντός εφαρμογής της Apple και εκείνων που είναι διαθέσιμες αλλού.

Apple

Συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων στις εφαρμογές τους που οδηγούν τους χρήστες iOS στον ιστότοπο του προγραμματιστή της εφαρμογής από τον οποίο μπορούν να αγοραστούν εναλλακτικές συνδρομές. Οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν μπορούσαν επίσης να επικοινωνήσουν με τους νέους χρήστες τους, για παράδειγμα μέσω email, για να τους ενημερώσουν σχετικά με εναλλακτικές επιλογές τιμολόγησης αφού δημιουργήσουν έναν λογαριασμό.

Πώς η Κομισιόν κατέληξε στο πρόστιμο – μαμούθ

Η σημερινή απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις της Apple κατά του συστήματος διεύθυνσης ισοδυναμούν με άδικους όρους συναλλαγών, κατά παράβαση του άρθρου 102(α) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»). Αυτές οι διατάξεις κατά της διεύθυνσης δεν είναι απαραίτητες ούτε αναλογικές για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων της Apple σε σχέση με το App Store στις έξυπνες κινητές συσκευές της Apple και επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των χρηστών iOS , οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν ενημερωμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις σχετικά με το πού και τον τρόπο αγοράς συνδρομές ροής μουσικής για χρήση στη συσκευή τους.

Η τρόπος λειτουργίας της Apple, η οποία διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια , μπορεί να οδήγησε πολλούς χρήστες iOS να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για συνδρομές ροής μουσικής λόγω της υψηλής προμήθειας που επέβαλε η Apple στους προγραμματιστές και μεταβιβάστηκε στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών συνδρομής για το ίδια υπηρεσία στο Apple App Store.

Κατά τον καθορισμό του ύψους του προστίμου, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της παράβασης, καθώς και τον συνολικό κύκλο εργασιών και την κεφαλαιοποίηση της Apple. Έλαβε επίσης υπόψη ότι η Apple υπέβαλε εσφαλμένες πληροφορίες στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συνολικό ποσό του προστίμου άνω του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ είναι ανάλογο με τα παγκόσμια έσοδα της Apple και είναι απαραίτητο για αποτρέψει την εταιρεία να επαναλάβει παρόμοια τακτική.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com