Κορωνοϊός: Οι Κινέζοι σπεύδουν να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους καθώς αίρονται οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στα σύνορα λόγω της πανδημίας

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σήμερα το πρωί έξω από γραφεία μετανάστευσης στο Πεκίνο, με τους πολίτες ανυπόμονους να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους αφού η Κίνα κατάργησε τους συνοριακούς έλεγχους για την COVID που ουσιαστικά απέτρεψαν το 1,4 δισεκ. κατοίκους της να ταξιδέψουν για τρία χρόνια.

by Times Newsroom

Το χθεσινό εκ νέου ‘άνοιγμα’ της Κίνας είναι ένα από τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει το Πεκίνο καθώς αποξηλώνει το καθεστώς της ‘μηδενικής COVID’, μια διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα ύστερα από ιστορικές διαδηλώσεις κατά των περιορισμών οι οποίοι έθεσαν σε μεγάλο βαθμό τον ιό υπό έλεγχο αλλά προκάλεσαν απογοήτευση και αναστάτωση στους πολίτες.

Περιμένοντας να ανανεώσει το διαβατήριό του σε μια ουρά με πάνω από 100 ανθρώπους στην κινεζική πρωτεύουσα, ο 67χρονος συνταξιούχος Γιανγκ Τζιανγκούο δήλωσε στο Reuters ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να δει την κόρη του, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. «Παντρεύτηκε πέρυσι αλλά αναγκάστηκε να αναβάλει τη γαμήλια τελετή διότι δεν μπορούσαμε να παρευρεθούμε. Χαιρόμαστε πολύ που μπορούμε να πάμε τώρα», δήλωσε ο Γιανγκ.

Η αγορά συναλλάγματος και το χρηματιστήριο της Κίνας ενισχύθηκαν σήμερα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το εκ νέου ‘άνοιγμα’ θα βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία των 17 τρισεκ. δολαρίων που καταγράφει τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και περίπου μισό αιώνα.

Η κίνηση του Πεκίνου να καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα για τους επισκέπτες από το εξωτερικό αναμένεται να ενισχύσει τα ταξίδια σε προορισμούς εκτός χώρας, καθώς οι κάτοικοι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτούς τους περιορισμούς όταν επιστρέψουν.

Ωστόσο οι πτήσεις είναι λιγοστές και πολλές χώρες ζητούν αρνητικά τεστ από τους επισκέπτες από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έξαρση που ασκεί μεγάλες πιέσεις σε πολλά κινεζικά νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια. Η Κίνα επίσης απαιτεί αρνητικά τεστ COVID από την ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους.

Το κρατικό δίκτυο CCTV μετέδωσε χθες ότι τα εισιτήρια για απευθείας πτήσεις από τη Νότια Κορέα στην Κίνα είχαν σχεδόν εξαντληθεί. Βραχυπρόθεσμα, η αύξηση στη ζήτηση από ταξιδιώτες θα επηρεαστεί από τον περιορισμένο αριθμό πτήσεων προς και από την Κίνα, που αυτή τη στιγμή φθάνουν σε ένα μικρό μόνο ποσοστό των επιπέδων πριν από την COVID. Σύμφωνα με στοιχεία της Flight Master, η Κίνα είχε χθες συνολικά 245 διεθνείς πτήσεις από και προς το εξωτερικό, συγκριτικά με 2.546 πτήσεις την ίδια ημέρα του 2019 – μια μείωση κατά 91%.

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Κίνας καθώς και κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι τα κρούσματα COVID κορυφώνονται σε όλη τη χώρα αλλά υποβαθμίζουν την απειλή που τώρα θέτει η ασθένεια.

«Η ζωή προχωρά μπροστά και πάλι!», ανέφερε η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, η Λαϊκή Ημερησία, σε άρθρο της επαινώντας αργά χθες τις κυβερνητικές πολιτικές για τον ιό. «Σήμερα ο ιός είναι αδύναμος, εμείς είμαστε πιο ισχυροί».

Επίσημα, η Κίνα έχει ανακοινώσει μόλις 5.272 θανάτους που σχετίζονται με την COVID έως τις 8 Ιανουαρίου, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω της ασθένειας σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα και ιολόγοι από όλον τον κόσμο εκτιμούν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα μπορεί να χάσουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας φέτος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή