Κόστα Ρίκα: Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών ξεπερνά κάθε ρεκόρ στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στην Κόστα Ρίκα ξεπέρασε ήδη το ρεκόρ των 654 που καταγράφηκε πέρυσι στη μικρή αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής (σ.σ. με πληθυσμό 5,2 εκατ. κατοίκους).

by Times Newsroom

Τουλάχιστον 656 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του έτους, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι αρχές, εκτιμώντας πως ο τελικός απολογισμός θα είναι πάνω από 900 νεκροί.

Επί δεκαετίες η Κόστα Ρίκα θεωρούνταν η ασφαλέστερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Ωστόσο, πλέον η εγκληματικότητα έχει ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης ανθρωποκτονιών αναμένεται να αυξηθεί φέτος σε 16 ανά 100.000 κατοίκους, από 12,6 που ήταν το 2022. Στην επαρχία Λιμόν ο δείκτης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τις 33 ανά 100.000 κατοίκους.

Οι αρχές αποδίδουν τα 2/3 των ανθρωποκτονιών σε συμμορίες που συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μάριο Σαμόρα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ότι θα χρειαστεί μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ασφάλειας. Ο Σαμόρα, ο οποίος ανάλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάιο, είχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση της προέδρου Τσιντσίγια (2010-2014) και έχει φήμη πολιτικού με σκληρή στάση σε θέματα εγκληματικότητας.

Ο πρόεδρος Ροδρίγο Τσάβες ανακοίνωσε τον Απρίλιο δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αφότου ο κυριότερος σύνδεσμος επιχειρήσεων της Κόστα Ρίκα προειδοποίησε πως η «κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης» συνιστά απειλή για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τουριστών.

«Υπάρχει ένας αδιάκοπος αγώνας για εξουσία και πόρους», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, υπογραμμίζοντας πως η εκστρατεία για την εξάρθρωση των συμμοριών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com