Λιβύη: Το Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα – Να εξαλείψουμε τις αιτίες παρεξηγήσεων

«Να αποφύγουμε τυχόν διπλωματικό επεισόδιο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου στη Λιβύη

by Times Newsroom

«To Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί να συνεχίσει τις φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες με τις οποίες το Κράτος της Λιβύης έχει διπλωματικές σχέσεις…» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, μετά από το διπλωματικό επεισόδιο που διαδραματίστηκε την Πέμπτη 17/11 στην Τρίπολη.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των χωρών, επομένως επιθυμούμε να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες παρεξηγήσεων και να αποφύγουμε τυχόν διπλωματικό επεισόδιο απορρίπτοντας κάθε κλιμάκωση» τονίζει επίσης ο ίδιος.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ο Δένδιας να προσγειωθεί απευθείας στη Βεγγάζη ωστόσο η επιμονή του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι για συνάντηση στην Τρίπολη, άλλαξε τον σχεδιασμό με τον ΥΠΕΞ ωστόσο να υπογραμμίζει ότι δεν θα συναντήσει κανέναν άλλο, δηλαδή κανένα μέλος της μεταβατικής κυβέρνησης, κάτι που επιχειρήθηκε εκβιαστικά με την παρουσία της ΥΠΕΞ της Λιβύης στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, προκαλώντας μάλιστα και τη δυσαρέσκεια του Μένφι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης

Το Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί να συνεχίσει τις φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες με τις οποίες το Κράτος της Λιβύης έχει διπλωματικές σχέσεις και επιδιώκει να τις ενισχύσει στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των διεθνών κανόνων που διέπουν τη διπλωματική πρακτική για να αποφευχθεί οτιδήποτε εμποδίζει και διαταράσσει την ειρήνη αυτών των σχέσεων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των χωρών, επομένως επιθυμούμε να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες παρεξηγήσεων και να αποφύγουμε τυχόν διπλωματικά επεισόδια, απορρίπτοντας κάθε κλιμάκωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επικοινωνία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για να διευκρινιστούν οι λόγοι της ματαίωσης της σημερινής επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη

Πηγές του ΥΠΕΞ έχουν διαμήνυσει πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της Τρίπολης και έκαναν λόγο για λάθος κινήσεις (από την άλλη πλευρά) ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές αρχές θεωρούσαν ότι μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση.

Πάντως η Ελλάδα τονίζει προς όλους πως θέλει να έχει συνομιλίες με την Λιβύη αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της χώρας.

Με εκείνη την κυβέρνηση θα καταλήξει γρήγορα στο θέμα της συμφωνίας της ΑΟΖ.

Επανειλημμένα δε τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών πως η υπηρεσιακή λιβυκή κυβέρνηση έχει υποχρέωση να οδηγήσει τη χώρα σε γρήγορες εκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή