Μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν…

...μεταξύ ενός συνασπισμού δυνάμεων των ινδιάνικων φυλών Λακότα, Βόρειων Τσεγιέν και Αραπάχο και του 7ου Συντάγματος Ιππικού του στρατού των ΗΠΑ

by Times Newsroom

Η Μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Ιουνίου 1876, κοντά στον ομώνυμο ποταμό στον Ινδιάνικο Καταυλισμό Κρου στην Επικράτεια της Μοντάνα των ΗΠΑ, μεταξύ ενός συνασπισμού δυνάμεων των ινδιάνικων φυλών Λακότα, Βόρειων Τσεγιέν και Αραπάχο και του 7ου Συντάγματος Ιππικού του στρατού των ΗΠΑ. Η μάχη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των αμερικανικών δυνάμεων, ήταν το πιο σημαντικό γεγονός του Μεγάλου Πολέμου των Σιου του 1876.

Η μάχη κατέληξε σε συντριπτική νίκη για τους Λακότα, Βόρειους Τσεγιέν και Αραπάχο, με επικεφαλής πολλούς σημαντικούς πολέμαρχους, συμπεριλαμβανομένου του Τρελού Αλόγου και του Αρχηγού Χολή, και εμπνεύστηκαν από τα οράματα του Καθιστού Ταύρου (Tȟatȟáŋka Íyotake). Το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Επιλαρχίας Κάστερ, μιας δύναμης 700 ανδρών υπό την ηγεσία του αντισυνταγματάρχη Τζορτζ Άμστρονγκ Κάστερ, υπέστη μεγάλη ήττα. Πέντε από τις 12 ίλες του 7ου Ιππικού αφανίστηκαν και ο Κάστερ σκοτώθηκε, όπως και δύο από τους αδελφούς του, ένας ανιψιός και ένας γαμπρός. Ο συνολικός αριθμός απωλειών των ΗΠΑ περιλάμβανε 268 νεκρούς και 55 σοβαρά τραυματίες (έξι υπέκυψαν στα τραύματά τους), συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ινδιάνων ανιχνευτών Κρου και δύο ινδιάνων ανιχνευτών Πώνυ.

Ήταν η μεγαλύτερη νίκη των ιθαγενών επί των αποίκων, αλλά ανεπαρκής τελικά για να τους χαρίσει κάποια ανεξαρτησία ή αυτονομία. Είναι πασίγνωστη στον κόσμο κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού κινηματογραφικών ταινιών, βιβλίων ακόμη και τραγουδιών που εκδόθηκαν γύρω από το θέμα. Είναι από τις καλύτερα μελετημένες αναμετρήσεις της ιστορίας. Η φήμη της βασίστηκε κυρίως στη συνεχιζόμενη μεγάλη δημοτικότητα της ως συναρπαστική ιστορία και όχι στην πραγματική στρατιωτική αξία της: Δεν απέτρεψε την τελική συντριβή των ιθαγενών. Ήταν η καλύτερα οργανωμένη εξέγερσή τους κατά των αποίκων, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά. Η ήττα για τους Αμερικανούς προήλθε από καθαρή υποτίμηση του εχθρού λόγω κακής πληροφόρησης γι’ αυτόν: οι ιθαγενείς σ’ όλες τις προηγούμενες συγκρούσεις τους ήταν πολύ λίγοι και με οπλισμό τεχνολογικά παρωχημένο. Σ’ αυτήν τη μάχη ήταν αρκετοί και καλά οπλισμένοι, με επαναληπτικές καραμπίνες που δεν είχε το 7ο Σύνταγμα Ιππικού.

Η δημόσια ανταπόκριση στο Μεγάλο Πόλεμο των Σιου ποικίλλει αμέσως μετά τη μάχη. Η χήρα του Κάστερ αμέσως δραστηριοποιήθηκε ώστε να εξωραΐσει τη μνήμη του συζύγου της, και κατά τις επόμενες δεκαετίες ο Κάστερ και τα στρατεύματά του έφτασαν να θεωρηθούν εμβληματικά, ακόμη και ηρωικά, στοιχεία στην αμερικανική ιστορία, μια κατάσταση που κράτησε ως τη δεκαετία του 1960. Η μάχη, και συγκεκριμένα οι δράσεις του Κάστερ, έχουν μελετηθεί εκτενώς από τους ιστορικούς.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή