Μανουέλ ντε Ολιβέιρα (11 Δεκεμβρίου 1908 – 2015) Πορτογάλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου

...ο σημαντικότερος της χώρας του και ένας από τους σπουδαιότερους του κόσμου. Κρατάει τον τίτλο του μακροβιότερου σκηνοθέτη όλων των εποχών. Επίσης παραμένει ο σκηνοθέτης με την χρονικά μεγαλύτερη καριέρα όλων των εποχών, καθώς έφτιαχνε ταινίες απο το 1929 εως το 2015.

by Times Newsroom

Ο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα (πλήρες όνομα: Μανουέλ Καντίντο Πίντο ντε Ολιβέιρα, Manoel Cândido Pinto de Oliveira, Πόρτο, Πορτογαλία, 11 Δεκεμβρίου 1908 – Λισαβόνα, 2 Απριλίου 2015) ήταν Πορτογάλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, ο σημαντικότερος της χώρας του και ένας από τους σπουδαιότερους του κόσμου. Κρατάει τον τίτλο του μακροβιότερου σκηνοθέτη όλων των εποχών. Επίσης παραμένει ο σκηνοθέτης με την χρονικά μεγαλύτερη καριέρα όλων των εποχών, καθώς έφτιαχνε ταινίες απο το 1929 εως το 2015. Με το έργο του διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία του πορτογαλικού σινεμά.

Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε αθλητής του άλματος επί κοντώ. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον κινηματογράφο σε ηλικία 20 ετών, αρχικά ως ηθοποιός και το 1931 δημιούργησε το πρώτο του ντοκιμαντέρ. Ήταν παντρεμένος από το 1940 με τη Μαρία Ιζαμπέλ Μπραντάο ντε Μενέσες ντε Αλμέιντα Καρβαλές και μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά. Εκτός των πολλών ντοκιμαντέρ (στα οποία στράφηκε μετά την εισπρακτική αποτυχία της πρώτης του ταινίας) ο Ολιβέιρα γύρισε περισσότερες από πενήντα ταινίες μεγάλου μήκους, ενώ τιμήθηκε με πολλά κινηματογραφικά βραβεία και διακρίσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com