«Μαουτχάουζεν» απόψε στο Θέατρο Βράχων

by Times Newsroom

Ο Δήμος Βύρωνα και ο ο Καλλιτεχνικός – Εκπαιδευτικός Οργανισμός “Ιάκωβος Καμπανέλλης” απόψε το βράδυ στις 8.30 μ.μ. στο Θέατρο Βράχων, πολυχώρος ” Άστρα” τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με την παράσταση του έργου “Μαουτχάουζεν” του Ιάκωβου Καμπανέλλη με το θεατρικό εργαστήρι “ΙΚ”.

Ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης (1922-2011) συνελήφθη σε ηλικία εικοσιενός χρόνων από τους γερμανούς κατακτητές και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, όπου και κρατήθηκε μέχρι το 1945. Η εμπειρία του, που αποτυπώθηκε στο ομώνυμο αφηγηματικό έργο, αποτελεί ταυτόχρονα μαρτυρία της ναζιστικής θηριωδίας αλλά και έναν ύμνο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια καθώς και σε έναν κύκλο τραγουδιών που μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη το 1966.

Ήταν ένα στρατόπεδο κολαστήριο, από το οποίο υπολογίζεται ότι 100.000 κρατούμενοι δεν βγήκαν ζωντανοί. Ο Καμπανέλλης ήταν ένας από τους ελάχιστους επιζώντες. Εκεί θα παραμείνει ως τις 5 Μαΐου 1945, όταν το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Οι συγκρατούμενοι του, χίλιοι εκατό Έλληνες, τον εκλέγουν αντιπρόσωπο τους στη Διεθνή επιτροπή που φροντίζει για την ανάρρωση και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Η παράσταση θα παιχθεί σε διδασκαλία Δημήτρη Παπαγιάννη και σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Παπαγιάννη.

Μετέχουν :
Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Ευφροσύνη Καραβότα, Αναΐς Κώνστα, Μαίρη Μακρή , Ζωή Μπάμπαλη, Ελένη Νάτη, Άννα Παρίση, Σοφία Τοπαλίδου, Νένα Τσαντάκη, Κωνσταντίνα Τσιαντή.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com