Γιώργος Σκιάνης: Η εστία των φιλοσόφων

Ο Γιώργης ο Πρεσβύτερος έφτιαξε γιουβέτσι παραδοσιακό με στηθοπλευρές βοδινού. Ο Ξένος παστίτσιο με πινελιές γκουρμέ. Η Βούλα υπεραμύνεται των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Υποστηρίζω ότι η γνώση και η τέχνη πρέπει να διαχέονται ελεύθερα

by Times Newsroom

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΝΗΣ

Η εστία των φιλοσόφων

Ο Τάκης, σοβαρός και αξιοπρεπής, ύψωσε το ποτήρι του. Τρία μέτρα κάτω από μας καλοπερνάνε. Ας προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε. Πού το ξέρεις; Απόρησε ο Γιώργης ο Πρεσβύτερος. Πριν έρθω πήγα κατά λάθος σ’ αυτούς. Οι τοίχοι τους δεν είναι φτιαγμένοι από τούβλα. Οι τοίχοι; Σχολίασε ο Κώστας. Βεβαίως. Από βιβλία φίλοι μου. Πολλά και διάφορα. Ζήτησα ένα από αυτά. Μου είπαν ότι δε γίνεται. Πρέπει οπωσδήποτε να το αντικαταστήσω από ένα ισομέγεθες διότι αλλιώς ο τοίχος θα πέσει. Και ποιο βιβλίο ήταν αυτό; Ρώτησε η Ειρήνη. Η ιστορία του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου 1940-1941. Επιμέλεια Αλεξάνδρου Εδιπίδου  αντιστρατήγου εν αποστρατεία, πρώην υπαρχηγού του ΓΕΣ, εκδοτικός οίκος «ΒΙΒΛΙΟΑΘΗΝΑΪΚΗ». Δύσκολο να αντικατασταθεί. Υποψιάζομαι ότι θα παραμείνει αδιάβαστο.

Το κρασί το έφερε ο Κώστας. Δικής του κατασκευής και προέλευσης. Το προηγούμενο μύριζε λίγο ποδαρίλα αλλά είχε σπουδαία επίγευση. Αυτό ήταν πιο ισορροπημένο. Ροδίτης νομίζω. Δεν είμαι σίγουρος  γιατί ήπια πολύ. Επιπλέον είμαι γέρος. Θυμάμαι ένα κρασάκι που ήπια πριν από σαράντα χρόνια, δε θυμάμαι αυτό που κατέβασα πριν από μια ώρα.

Ο Λάμπρος, ο πλέον αξιοσέβαστος λόγω ηλικίας και όχι μόνον, δείχνει ο πιο νέος. Φυσικό να ρίξει το σύνθημα φυγή προς τα εμπρός. Υποστηρίζει ότι το λανσάρησε ο Μπαρμπα-Γιάννης Σκαρίμπας. Μοιάζει με σύνθημα του Μάη ’68 αλλά είναι γεγονός  ότι το μυαλό του Σκαρίμπα ήταν δημιουργικά φευγάτο.

Ο Γιώργης ο Πρεσβύτερος έφτιαξε γιουβέτσι παραδοσιακό με στηθοπλευρές βοδινού. Ο Ξένος παστίτσιο με πινελιές γκουρμέ. Η Βούλα υπεραμύνεται των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Υποστηρίζω ότι η γνώση και η τέχνη πρέπει να διαχέονται ελεύθερα. Open source και open access. Θυμήθηκα τον συχωρεμένο, τον σπουδαίο Σταύρο Κατσανέβα. Φυσικός παγκόσμιου κύρους. Όταν σπούδαζε στο Παρίσι έκλεβε από τα βιβλιοπωλεία επιστημονικά βιβλία. Η κλοπή έπιασε τόπο. Vive la piraterie!

Βγάζω τον αυταρχικό εαυτό μου. Εμποδίζω τον Γιώργη τον Πρεσβύτερο να ακούσει το κλαρίνο του Πετρολούκα. Προτείνω τι πουρό τι καγκουρό και το άλογο το φαβορί. Ο Αντρέας βρίσκεται σε σύγχυση. Του αρέσει ο Thelonious Monk. Η Νάτη ψηφίζει Χρηστάκη. Μοιάζουμε με εκείνα τα βιβλία-τούβλα. Ασταθής ισορροπία. Αν βγάλεις κάποιον από την παρέα πρέπει να τον αντικαταστήσεις με κάποιον ανάλογο. Σχεδόν αδύνατο. Άρα δεν περισσεύει κανείς.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com