Μάριο Μπάβα (1914 – 1980) Ιταλός σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής.

Έμεινε στη μνήμη μας σαν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της χρυσής εποχής των Ιταλικών ταινιών τρόμου

by Times Newsroom

Ο Μάριο Μπάβα (Mario Bava, 31 Ιουλίου 1914 – 25 Απριλίου 1980) ήταν Ιταλός σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής. Έμεινε στη μνήμη μας σαν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της χρυσής εποχής των Ιταλικών ταινιών τρόμου. Ο Μάριο Μπάβα γεννήθηκε στο Σαν Ρέμο της Λιγουρίας.

Το 1960 σκηνοθέτησε ένα από τα πρώτα Ιταλικά φιλμ γοτθικού τρόμου της δεκαετίας του ’60, το La Maschera del Demonio (γνωστό και με τον τίτλο Black Sunday), ταινία που έκανε σταρ τη μετέπειτα βασίλισσα των ταινιών τρόμου, Μπάρμπαρα Στιλ. Όντας ζωγράφος προσπάθησε και κατάφερε να εφαρμόσει βασικές αρχές τις ζωγραφικής στις ταινίες του. Η χρήση του φωτός και του σκοταδιού στις ασπρόμαυρες ταινίες του θεωρείται υποδειγματική, όπως άλλωστε και η χρήση του χρώματος σε ταινίες όπως τα I Tre Volti della Paura (γνωστό και με τον τίτλο Black Sabbath) (1963) και La Frusta e il Corpo (1963).

Η δουλειά του άσκησε μεγάλη επιρροή σε σύγχρονους και μεταγενέστερους συναδέλφους του: Υπήρξε ο σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας τζιάλο (La Ragazza che Sapeva Troppo – 1963) ενώ η ταινία του Terrore nello Spazio (1965) αποτέλεσε κυρίαρχη πηγή έμπνευσης για το Alien (1979) του Ρίντλεϊ Σκοτ. Το Diabolik (1968) ύπηρξε μια από τις πρώτες μεταφορές κόμικ στον κινηματογράφο και το Reazione a Catena (γνωστό και σαν Twitch of the Death Nerve – 1971) θεωρείται ως ένα από τα πρώτα σλάσερ.

Ο Μάριο Μπάβα απέκτησε ένα γιο, τον Λαμπέρτο Μπάβα, ο οποίος είναι επίσης σκηνοθέτης.

Φιλμογραφία (σαν σκηνοθέτης)

  • I Vampiri, 1957
  • Caltiki – Il Mostro Immortale, 1959
  • La Maschera del Demonio, 1960
  • Esther and the King, 1960
  • Le Meraviglie di Aladino, 1960
  • Ercole al Centro della Terra, 1961
  • Gli Invasori, 1961
  • La Ragazza che Sapeva Troppo, 1963
  • I Tre Volti della Paura, 1963
  • La Frusta e il Corpo, 1963
  • Sei Donne per l’Assassino, 1964
  • The Road to Fort Alamo, 1964
  • Terrore nello Spazio, 1965
  • Savage Gringo, 1966
  • Operazione Paura, 1966
  • I Coltelli del Vendicatore, 1966
  • Dr. Goldfoot and the Girl Bombs, 1966
  • Diabolik, 1968
  • Roy Colt e Winchester Jack, 1970
  • 5 Bambole per la Luna d’Agosto, 1970
  • Il Rosso Segno della Follia, 1970
  • Reazione a Catena, 1971
  • Baron Blood, 1972
  • Quante Volte… Quella Notte, 1972
  • La Casa dell’ Esorcismo, 1973
  • Cani Arrabbiati, 1974
  • Shock, 1977

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή