Μικρή νίκη για τον Γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ: Θα δει την ερωτική ταινία στην οποία παίζει πριν την προβολή της

Θα μπορεί να έχει αντιρρήσεις για ορισμένες σκηνές

by Times Newsroom

Δικαστήριο επέτρεψε κατόπιν προσφυγής στον διάσημο Γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ να δει την ερωτική ταινία στην οποία παίζει πριν από την προβολή της και θα μπορεί να έχει αντιρρήσεις για ορισμένες σκηνές. Οι δικαστές ωστόσο, όπως ακριβώς δικαστήριο πρωτοδίκως τον Μάρτιο, απέρριψαν το αίτημα του 67χρονου συγγραφέα να μπλοκάρει την κυκλοφορία της ταινίας «Kirac 27» του Ολλανδού κινηματογραφιστή Στέφαν Ράιτενμπικ.

Ο συγγραφέας προσπαθεί εδώ και μήνες να απαγορευτούν οι σκηνές που γυρίστηκαν στα τέλη του 2022 από τον Ράιτενμπικ, δηλώνοντας ότι παγιδεύτηκε καθώς δεν ήθελε να είναι αναγνωρίσιμος.
Το δικαστήριο του Άμστερνταμ έκρινε κατ΄έφεση δικαιολογημένους τους φόβους του Ουελμπέκ μήπως ο Ολλανδός δεν τηρήσει ένα μέρος της συμφωνίας που ορίζει «ένα παιχνίδι μεταξύ πραγματικού και φανταστικού», σύμφωνα με το οποίο η ταινία πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ερωτικών σκηνών με έναν σωσία.

Το δικαστήριο υπέδειξε μια συνέντευξη που ο Ράιτενμπικ παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Vice τον Φεβρουάριο, στην οποία δήλωσε ότι ο Γάλλος ήταν «πράγματι καλός στο κρεβάτι» κάτι που «παρουσιάζει κυρίως ως γεγονός», ότι αυτός συμμετείχε στις σκηνές.

Οι δικαστές, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ως εκ τούτο διέταξαν την ολλανδική συλλογικότητα KIRAC (Keeping It Real Art Critics) στην οποία ανήκει ο Ράιτενμπικ, να δείξει την ταινία στον συγγραφέα «τέσσερις εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη προβολή της». Εάν ο Ουελμπέκ εγείρει αντιρρήσεις και ο κινηματογραφιστής αρνηθεί να προσαρμόσει την ταινία, ο συγγραφέας θα μπορεί εκ νέου να προσφύγει στο δικαστήριο.

Η KIRAC θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 25.000 ευρώ αν δεν τηρήσει αυτή τη δικαστική απόφαση. Η προβολή της ταινίας «Kirac 27» που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου, θα πρέπει να αναβληθεί.

Το τρέιλερ της ταινίας, στην οποία ο συγγραφέας εμφανίζεται χωρίς πουκάμισο να φιλά μια κοπέλα στο κρεβάτι, αποσύρθηκε.

«Πολύ ικανοποιημένος»

«Είναι σωστό τα πλάνα να τα βλέπει πρώτα ο πελάτης», δήλωσε με ικανοποίηση η Ολλανδή δικηγόρος του συγγραφέα, η Ζακλίν Σάαπ. Αυτό του επιτρέπει να «αντιτίθεται σε ορισμένες σκηνές», πρόσθεσε σε ένα email της στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι ο συγγραφέας είναι «πολύ ικανοποιημένος».

Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα του συγγραφέα ότι το συμβόλαιο ήταν παράνομο επειδή ήταν σε κατάθλιψη και υπό την επήρεια αλκοόλ όταν το υπέγραφε, αλλά αναγνώρισε ότι οι αισθησιακές σκηνές θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη του συγγραφέα. Το δικαστήριο του Παρισιού, θεωρώντας ότι είναι αναρμόδιο, είχε απορρίψει τον Φεβρουάριο το αίτημα του Ουελμπέκ να απαγορευτεί η ταινία.

Ο Γάλλος συγγραφέας θα δημοσιεύσει στις 24 Μαΐου έναν απολογισμό των δυσκολιών που αντιμετώπισε με τον Ολλανδό σκηνοθέτη σε ένα βιβλίο 112 σελίδων, σύμφωνα με τις εκδόσεις Flammarion.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή