Η διαμάχη για τη μεταρρύθμιση του συστήματος θέρμανσης στη Γερμανία κλιμακώθηκε στο εσωτερικό του συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP).
Το FDP μπλόκαρε την Τρίτη νομοσχέδιο που έφερε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που ανήκει στους Πράσινους, το οποίο προβλέπει να απαγορευθούν από το 2024 οι νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ζητώντας να γίνουν μεγάλες αλλαγές.
Οι Πράσινοι κατηγόρησαν το FDP ότι ασκεί «πολιτική εμποδίων», προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης.
Με πολιτικούς και των δύο κομμάτων να ανταλλάσσουν αιχμές στα μέσα ενημέρωσης, το 40% των Γερμανών πιστεύει ότι ο συνασπισμός θα καταρρεύσει πριν το τέλος της τετραετίας, το 2025, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Forsa για το ntv/RTL. Περίπου το 45% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, αν καταρρεύσει η κυβέρνηση.
«Οι πρώτοι μήνες της κυβέρνησης αυτής καθορίστηκαν σημαντικά από την πανδημία και στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέματα τα οποία κάλυψαν κάποιες εσωτερικές εντάσεις», εξήγησε ο Στέφαν Μάρσαλ πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.
«Αλλά τώρα, από την αρχή του έτους, το βάρος δίνεται στο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση, ένα θέμα που προκαλεί ξαφνικά την εμφάνιση διαφωνιών», συνέχισε.
Ωστόσο ο Μάρσαλ, όπως και άλλοι αναλυτές, εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει με δεδομένο ότι «τα κόμματα που αποσύρονται από έναν συνασπισμό και κατά συνέπεια από τις κυβερνητικές ευθύνες συνήθως τιμωρούνται» στις κάλπες.
Επιπλέον τα τρία κόμματα εμφανίζουν μείωση στη δημοτικότητά τους, συγκεντρώνοντας το 39% των ψήφων έναντι του 52% που είχαν στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε χθες τα μικρότερα μέλη του συνασπισμού να βρουν λύση στη διαμάχη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όμως το 81% των Γερμανών πιστεύει ότι ο καγκελάριος θα πρέπει να υιοθετήσει πιο ισχυρή ηγεσία.
Ακόμη ένα σημείο αντιπαράθεσης είναι οι επιδοτήσεις που προωθούν οι Πράσινοι για την τιμή του βιομηχανικού ρεύματος, που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 25 με 30 δισεκ. ευρώ ως το 2030. Το FDP είναι αντίθετο, επικαλούμενο περιορισμούς στον προϋπολογισμό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters