Νάχαμε τι νάχαμε…

Ένας άτολμος ανασχηματισμός (ΝΔ), μία άρρητη χαρά για τη 2η θέση (ΣΥΡΙΖΑ) και η συνήθης δελφινολογία (ΠΑΣΟΚ)

“Επί ρώμη μη καύχω”(Δελφικό ρητό, να μην καυχιόμαστε για τη δύναμή μας)

ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τι ωραία να ήταν το 3 (πχ 33%) μπροστά από το εκλογικό μας ποσοστό λένε και ξαναλένε τα στελέχη και οι οπαδοί της ΝΔ. Έτσι  θα αποφεύγαμε τις αμφισβητήσεις της αντιπολίτευσης και θα ησυχάζαμε για τρία χρόνια. Κι αυτό γιατί μέχρι τις εκλογές του 2027 δεν υπάρχουν άλλες εκλογές.

Ας όψονται η αποχή, η ακρίβεια (τυρί φέτα) και ο νόμος για το γάμο των ομοφύλων…

Τι ωραία που θα ήταν να πετυχαίναμε ή να πλησιάζαμε, έστω, το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου του 2023 (17,83%) μονολογούν και μελαγχολούν οι οπαδοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι και ο αρχηγός μας θα είχε την απόλυτη νομιμοποίηση και θα μπορούσαμε να υποστηρίζουμε πως το κόμμα μας έκανε το μεγάλο comeback. Άσε που θα κουνούσαμε μαντήλια στο ΠΑΣΟΚ  που τώρα αναθάρρησε και νιώθουμε την αναπνοή του.

Ας όψονται η αποχή, οι σύντροφοι  της Νέας Αριστεράς και φυσικά το “πόθεν έσχες” του αρχηγού μας τελευταίες μέρες.

Τι ωραία που θα ήταν να ήμασταν το δεύτερο κόμμα ή τουλάχιστον το ποσοστό μας να ξεπερνούσε το 15 %. Πόση υπομονή πρέπει να κάνουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές για να περάσουμε δεύτεροι λένε και ξαναλένε με απογοήτευση τα στελέχη και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Έτσι θα μπορούσαμε με υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση να τραγουδήσουμε τον ύμνο μας «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ …Δυνατό» και θα αποτρέπαμε όλους αυτούς που θέτουν θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Αλλά ας όψονται η αποχή και το λεκανοπέδιο της Αττικής που για μία ακόμη φορά δεν μας ψήφισε. Και τι να σου κάνει η επαρχία και η Κρήτη όταν η μισή Ελλάδα ζει και ψηφίζει στην Αττική!

Κάπως έτσι νιώθουν και σκέπτονται τα στελέχη και οι οπαδοί των τριών πρώτων κομμάτων αφού τα ποσοστά τους βρέθηκαν κάτω από τους διακηρυγμένους στόχους τους.

Εν τω μεταξύ στην κριτική τους τα στελέχη των κομμάτων περισσότερο σχολιάζουν την αποτυχία των άλλων κομμάτων και δευτερευόντως τη δική τους. Δεν θέλουν να πιστέψουν ή να ομολογήσουν πως το 40% των ψηφοφόρων έστειλε ένα μήνυμα σε όλους με μία θαυμαστή ομολογουμένως ισορροπία, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να πανηγυρίσει αλλά και κανείς να μην νιώθει ότι βρέθηκε εκτός πολιτικού παιχνιδιού.

Οι της ΝΔ επαίρονται πως για πέμπτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση είναι πρώτοι και μάλιστα με διαφορά από το δεύτερο και τρίτο κόμμα. Έτσι μειώνεται ο πόνος τους από την μεγάλη μείωση των ποσοστών τους (40,84 % >28,31).

“Μη άρχε υβρίζειν” (Δελφικό ρητό, να μην κυριαρχούμε με αλαζονεία.)

Οι του ΣΥΡΙΖΑ εφησυχάζουν υποστηρίζοντας πως άντεξαν τη φθορά της διάσπασης  και της αμφισβήτησης του νέου αρχηγού τους. Τον πόνο τους ελαφρύνει και το γεγονός πως είναι ακόμη δεύτερο κόμμα. Εξάλλου χαίρονται και για την μείωση της διαφοράς τους από το πρώτο κόμμα (ΝΔ).

Οι του ΠΑΣΟΚ κομπορρημονούν για την αύξηση των ποσοστών τους για τρίτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, έστω κι αν αυτή η αύξηση είναι μικρή. Η μείωση της διαφοράς τους από το δεύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) είναι ένα άλλο στοιχείο που τους χαροποιεί ιδιαίτερα.

Έτσι όλοι βρίσκουν κάτι που να θερμαίνει τον πόθο τους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σιγοτραγουδώντας ασυνείδητα το τραγούδι «Είμαστε ακόμη ζωντανοί».

Εξάλλου όλοι τους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) πιστεύουν πως τα ποσοστά τους είναι εικονικά και πως ένα κομμάτι της δύναμής τους βρίσκεται στην αποχή. Όλοι τους, δηλαδή, νιώθουν θύματα της αποχής.

Ωστόσο σε μία μεγάλη στιγμή πολιτικής και κομματικής τους αυτογνωσίας όλα τα κόμματα είπαν και κάποια αλήθεια που έσωσε την σοβαρότητά τους.

Η ΝΔ μίλησε για Πύρρειο νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξομολογήθηκε πως παραμένει ο κύριος εκφραστής της Κεντροαριστεράς έστω και λαβωμένος. Το ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε την γεωγραφική ασυμμετρία Επαρχίας και Αττικής και την θεώρησε ως βασική αιτία  της αδυναμίας του να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση.

Από την βαθιά τους περισυλλογή και από την ομολογία πως το “μήνυμα ελήφθη” μάς προέκυψε ένας άτολμος ανασχηματισμός και μία ατέρμονη και ατελέσφορη συζήτηση για την Κεντρο-Αριστερά, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κομπορρημονεί ακόμη για την 2η θέση του και το ΠΑΣΟΚ βιώνει τον πόνο από τις πληγές της δελφινολογίας.

Με όλα αυτά οι κομματικοί σχηματισμοί, έστω και με κάποιες εσωτερικές γκρίνιες, συνεδριάζουν, συσκέπτονται και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα αφού το μέλλον τούς ανήκει !!!

Από την βαθιά τους περισυλλογή και από την ομολογία πως το “μήνυμα ελήφθη” μάς προέκυψε ένας άτολμος ανασχηματισμός και μία ατέρμονη και ατελέσφορη συζήτηση για την Κεντρο-Αριστερά, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κομπορρημονεί ακόμη για την 2η θέση του και το ΠΑΣΟΚ βιώνει τον πόνο από τις πληγές της δελφινολογίας.

Φαίνεται πως όλοι τους γνωρίζουν πολύ καλά, έστω  κι από την ανάποδη, τη θέση του Όργουελ:

“Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν”            

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com