Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνελήφθη ο πρώην ηγέτης – Σε μια εβδομάδα θα το έχουν εγκαταλείψει όλοι οι Αρμένιοι

Ο μισός αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ήδη τραπεί σε φυγή ενώ η υπογραφή για την αυτοδιάλυση του αυτόνομου θύλακα θα οδηγήσει και τους υπόλοιπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

by Times Newsroom

Η ανακοίνωση για την αυτοδιάλυση του Ναγκόρνο Καραμπάχ ίσως είναι το τελευταίο βήμα πριν την οριστική εγκατάλειψη της περιοχής από τους Αρμένιους που φοβούνται αντίποινα εάν παραμείνουν στις εστίες τους.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο πρώην ηγέτης του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ τέθηκε σε προσωρινή κράτηση τεσσάρων μηνών από το Αζερμπαϊτζάν, μια απόφαση που καταδικάσθηκε από την Αρμενία, που κατήγγειλε «παράνομες συλλήψεις».

Το προφίλ του πρώην ηγέτη του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ένας επιχειρηματίας, τραπεζίτης και φιλάνθρωπος που ηγήθηκε του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Νοέμβριο 2022 ως τον περασμένο Φεβρουάριο, κατηγορείται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλα εγκλήματα, σύμφωνα με την αζερική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας.

«Η ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα απομείνει κανένας Αρμένιος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πρόκειται για μια πράξη εθνοκάθαρσης»

Ο Βαρντανιάν κατηγορείται επίσης ότι δημιούργησε μια παράνομη ένοπλη οργάνωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που παρουσιάσθηκε από την υπηρεσία αυτή, η οποία δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον κατηγορούμενο με χειροπέδες να συνοδεύεται από πράκτορες των αζέρικων δυνάμεων ασφαλείας.

Η σύλληψη του Βαρντανιάν, πρώην ηγέτη του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Βαρντανιάν, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1968, μπορεί να καταδικαστεί για τα εγκλήματα αυτά σε ποινές που μπορεί να φθάσουν τα 14 χρόνια κάθειρξης.

«Δεν θα απομείνει κανένας Αρμένιος στην περιοχή»

Η Αρμενία ανέφερε ότι μέχρι το πρωί της Πέμπτης, 65. 036 άνθρωποι είχαν περάσει στο έδαφός της, από έναν εκτιμώμενο πληθυσμό 120. 000 ατόμων.

«Η ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα απομείνει κανένας Αρμένιος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Πρόκειται για μια πράξη εθνοκάθαρσης».

Το Αζερμπαϊτζάν αρνείται αυτή την κατηγορία, λέγοντας ότι δεν εξαναγκάζει τους ανθρώπους να φύγουν και ότι θα επανεντάξει ειρηνικά την περιοχή του Καραμπάχ και θα εγγυηθεί τα πολιτικά δικαιώματα των Αρμενίων.

Οικογένειες με μικρά παιδιά παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς

Εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ με όποιο μέσο διαθέτουν

Φόβοι για αντίποινα

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ λένε ότι δεν εμπιστεύονται αυτή την υπόσχεση, έχοντας κατά νου μια μακρά ιστορία αιματοχυσίας μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων δύο πολέμων μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Εδώ και μέρες τρέχουν μαζικά προς τον ορεινό δρόμο που διασχίζει το Αζερμπαϊτζάν και συνδέει το Καραμπάχ με την Αρμενία.

Η υπογραφή του διατάγματος αυτοδιάλυσης που ήρθε μετά και την παρέμβαση της Ρωσίας αναφέρει ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια αυτών που εγκαταλείπουν τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών που έχουν παραδώσει τα όπλα τους, αλλά η Αρμενία κατηγορεί το Μπακού ότι προχωρά σε συλλήψεις μεταξύ των προσφύγων που εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αζέρικη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνοριακοί φρουροί διεξάγουν επίσης έρευνες για υπόπτους για «εγκλήματα πολέμου» που πρέπει να διωχθούν δικαστικά.

«Η αρμενική κυβέρνηση προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του ζήτησε να ρωτήσει πού βρίσκεται ο Βαρντανιάν και ποια είναι η κατάσταση της υγείας του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασμίκ Σαμβελιάν, εκπρόσωπος του αντιπροσώπου της Αρμενίας για διεθνή νομικά ζητήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com