«Η Κλάρα διαβάζει Προυστ» του Stéphane Carlier

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Stéphane Carlier, Η Κλάρα διαβάζει Προυστ, σε μετάφραση της Χαράς Σκιαδέλλη.

by Times Newsroom

Μπορεί ένα μυθιστόρημα να μας αλλάξει τη ζωή;

Μπορεί η σπουδαία λογοτεχνία να φωτίσει κάθε πτυχή της ύπαρξής μας;

Το μυθιστόρημα του Stéphane Carlier δίνει τις απαντήσεις με τον πιο γοητευτικό τρόπο όταν μια κομμώτρια ονόματι Κλάρα συναντιέται τυχαία με το λογοτεχνικό μεγαθήριο που ονομάζεται Μαρσέλ Προυστ.

Ένας ύμνος στη λογοτεχνία και στο πώς μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες, που γνώρισε τεράστια εκδοτική επιτυχία στη Γαλλία και τιμήθηκε με τα βραβεία Cercle Littéraire Proustien 2022, Rotary Clubs 2022 και Livres en Vignes Albert Bichot 2022.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Κλάρα είναι κομμώτρια σε μια κωμόπολη της γαλλικής επαρχίας. Μια μελαγχολική αφεντικίνα, ένας σύντροφος όμορφος σαν πρίγκιπας της Ντίσνεϊ και μια γάτα που δεν επιτρέπει να τη χαϊδεύουν, είναι η καθημερινότητά της. Ο χρόνος κυλάει αργόσυρτα, στον ρυθμό των περιστατικών που εκτυλίσσονται στο κομμωτήριο και των νοσταλγικών σουξέ που παίζει το ραδιόφωνο. Ώσπου, μια μέρα, η Κλάρα θα γνωρίσει έναν άντρα που θα αλλάξει τη ζωή της: τον Μαρσέλ Προυστ.

Η σταδιακή της κατάδυση στο μνημειώδες Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο αλλάζει την οπτική της πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα της ζωής ενώ εισάγει τον αναγνώστη στο λογοτεχνικό σύμπαν του συγγραφέα του.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Μήπως τα πάντα είναι ψέμα, υποκρισία, μετριότητα στον άνθρωπο; Μήπως η ζωή είναι απλώς μια κωμωδία εντυπώσεων, μετά βίας πιο ευχάριστη από μια γαστρική παλινδρόμηση; Μήπως τίποτα δεν είναι ποτέ ισάξιο της επιθυμίας που προηγείται; Μήπως η μόνη δυνατή σωτηρία, η μόνη νοητή εμπειρία ευτυχίας βρίσκεται στα έργα τέχνης;»

«Μα τη στιγμή ακριβώς που η γουλιά ανακατεμένη με τα ψίχουλα του γλυκού άγγιξε τον ουρανίσκο μου, αναρίγησα, προσέχοντας τι το εξαιρετικό συνέβαινε μέσα μου…

Είναι απλούστατο, αντιθέτως. Εξηγεί πως εκείνο που αναζωπυρώνει καλύτερα τις αναμνήσεις είναι οι λεπτομέρειες που απομνημονεύσαμε ασυνείδητα, όπως η μυρωδιά ενός δωματίου ή μιας φωτιάς στο τζάκι».

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

O Stéphane Carlier (Στεφάν Καρλιέ) γεννήθηκε το 1971 στο Αρζαντέλ του Ιλ-ντε-Φρανς και είναι πτυχιούχος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris IV. Στην αρχή της καριέρας του, εργάστηκε ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε διάφορα γαλλικά περιοδικά. Το 1996 προσλήφθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και εγκαταστάθηκε, αρχικά, στις ΗΠΑ, όπου έζησε για 10 χρόνια (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Παλμ Σπρινγκς), κι έπειτα στην Ινδία, στο Νέο Δελχί. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, έμεινε για δυόμισι χρόνια στη Λισαβόνα και, στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στη Βουργουνδία, όπου ζει μέχρι σήμερα.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μια τρυφερή, ειρωνική ιστορία χειραφέτησης και ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής στη δύναμη των βιβλίων.

Midi libre

Με χιούμορ και αρκετή δόση ευρυμάθειας, ο Carlier γοητεύει με αυτό το διαβολικά ευφυές και παρηγορητικό μυθιστόρημα… Ένα βιβλίο για τη δύναμη της λογοτεχνίας, που μας σώζει και μας επιτρέπει να ζούμε διαφορετικές ζωές από τη δική μας.

L’Arche

Η Κλάρα διαβάζει Προυστ είναι ένα βιβλίο που σε κάνει να χαμογελάς, να θες να βουτήξεις στα γραπτά του Προυστ, αναπόφευκτα, αλλά και σε όλα εκείνα τα σπουδαία έργα μέσα στα οποία αξίζει να δραπετεύσεις και που έχουν τη δύναμη να σου αλλάξουν τη ζωή.

La Presse


Πληροφορίες έκδοσης
  • Stéphane Carlier
    Η Κλάρα διαβάζει Προυστ (Clara lit Proust)
  • ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Χαρά Σκιαδέλλη
    ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Γαλλικά
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία/Μυθιστόρημα
  • ISBN: 978-960-572-590-7
  • ΣΕΛΙΔΕΣ: 192
  • ΣΧΗΜΑ: 13,3 Χ 20,5 εκ.
  • ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Μαλακό
  • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:
  • Χρήστος Κούρτογλου
  • ΤΙΜΗ: 16,60 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)
  • ΒΑΡΟΣ: 280 γρ.
  • Διαθέσιμο και σε ebook
  • Διαβάστε απόσπασμα του βιβλίου

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com