Νετανιάχου για απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα

«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά.

by Times Newsroom

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κατηγορία για γενοκτονία που εξακοντίστηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι «εξωφρενική» και τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά.

«Η αχρεία προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα είναι μια κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε», πρόσθεσε.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας. Παράλληλα, έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα, τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική, είναι ευλογοφανή.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Όπως λέει, το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο διατάσσει επίσης το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας.

Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει τη λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωνε νωρίτερα σήμερα ότι αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να κρίνει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στη Γάζα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει με σφοδρότητα τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, παρακολουθεί στενά τη διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο και αναμένει «θετική έκβαση».

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τη σημερινή του ετυμηγορία, κρίνει αν τα επιχειρήματα της προσφεύγουσας Νότιας Αφρικής είναι εύλογα, ώστε να δικαιολογείται η λήψη επειγόντων μέτρων κατά του Ισραήλ.

Μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στοιχειοθετούνται. Η εξέταση της υπόθεσης σε βάθος είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή