Νίγηρας: Ανησυχία στις ΗΠΑ για την απειλή της χούντας να δικάσει τον πρόεδρο της χώρας

Κάνει λόγο για «αναίτια» και «αδικαιολόγητη» ενέργεια

by Times Newsroom

Κατά του ενδεχόμενου να προσαχθεί σε δίκη ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ, από την στρατιωτική χούντα που ανέλαβε την εξουσία με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» εκφράστηκαν οι ΗΠΑ τη Δευτέρα.

«Είμαστε (…) αναστατωμένοι για τις πληροφορίες κατά τις οποίες η άδικη κράτηση του προέδρου Μπαζούμ πήγε ένα βήμα παραπέρα», τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, ο Βεντάντ Πατέλ.

Την Κυριακή το βράδυ, η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 26η Ιουλίου στη Νιαμέ ανακοίνωσε πως συγκεντρώνει «αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον των εθνικών και διεθνών αρμόδιων αρχών ο έκπτωτος πρόεδρος» Μπαζούμ, «μαζί με συνεργούς του», για «εσχάτη προδοσία» και «πλήγμα στην ασφάλεια» του Νίγηρα.

«Αυτή η ενέργεια είναι εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητη», τόνισε ο κ. Πατέλ, προεξοφλώντας πως «ασφαλώς δεν θα συμβάλει στην ειρηνική επίλυση αυτής της κρίσης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε χθες Δευτέρα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νιγηρίας, τον Μπόλα Τινούμπου. Ο ΥΠΕΞ εξήρε τον «ηγετικό ρόλο» του νιγηριανού προέδρου στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής και τον παρότρυνε να «διατηρήσει την πίεση» στους πραξικοπηματίες στη Νιαμέ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή