Νίγηρας: Ο γερμανικός στρατός θα εγκαταλείψει την αεροπορική βάση

Το τελευταίο διάστημα στη βάση έχουν απομείνει 38 γερμανοί στρατιωτικοί και 33 συνεργάτες γερμανικών και ξένων ιδιωτικών εταιρειών.

by Times Newsroom

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας θα πάψουν να αξιοποιούν την αεροπορική βάση που διέθεταν στον Νίγηρα την 31η Αυγούστου, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το στρατιωτικό καθεστώς της αφρικανικής χώρας απέτυχαν, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι στρατιωτικοί της Μπούντεσβερ, οι οποίοι σταθμεύουν ακόμη εκεί θα αποσυρθούν ως την 31η Αυγούστου, διευκρίνισε.

Η στρατιωτική συνεργασία με τον Νίγηρα, με τη συμμετοχή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επίσης θα εγκαταλειφθεί, συνέχισε.

Από τη Γαλλία… στη Ρωσία και το Ιράν

Το στρατιωτικό καθεστώς στον Νίγηρα, που κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα την 26η Ιουλίου 2023, προσέγγισε τη Ρωσία και το Ιράν και απομακρύνθηκε από τη Γαλλία, την άλλοτε αποικιακή δύναμη, και τις ΗΠΑ.

Παρόμοιες εξελίξεις καταγράφτηκαν στα γειτονικά κράτη, το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, όπου την εξουσία ασκούν επίσης οι στρατιωτικοί και αντιμετωπίζουν, όπως και ο Νίγηρας, τη βία τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών για την παράταση της αξιοποίησης της βάσεις δεν καρποφόρησαν

Στα τέλη Μαΐου, Βερολίνο και Νιαμέ έκλεισαν προσωρινή συμφωνία, η οποία επέτρεπε στην Μπούντεσβερ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα για αεροπορικές μεταφορές ως την 31η Αυγούστου.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών για την παράταση της αξιοποίησής της δεν καρποφόρησαν. Προσέκρουσαν ιδίως στο ότι το προσωπικό το οποίο στάθμευε εκεί δεν θα είχε πλέον ασυλία έναντι ποινικών διώξεων.

Το τελευταίο διάστημα στη βάση έχουν απομείνει 38 γερμανοί στρατιωτικοί και 33 συνεργάτες γερμανικών και ξένων ιδιωτικών εταιρειών. Αξιοποιούν τη βάση ιδίως για την εσπευσμένη απομάκρυνση γερμανών υπηκόων από κράτη της Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com