Οι Βούλγαροι κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις ως προς τον σκεπτικισμό απέναντι στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Στην ίδια δημοσκόπηση, αναφέρεται πως οι Βούλγαροι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να διατηρήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για το ΝΑΤΟ που δόθηκε στην δημοσιότητα από την οργάνωση Public Diplomacy Division στις 5 Ιουλίου, το 30% των Βουλγάρων που ερωτήθηκαν θα ψήφιζαν κατά της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 32 χωρών-μελών.

Εάν συνυπολογιστούν οι απαντήσεις «δεν γνωρίζω» του 11%, εκείνοι που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα έφθαναν το 34%.

Ενώ το 59% των Βουλγάρων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στη Συμμαχία, αυτό το ποσοστό είναι και πάλι το χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ της 1ης Απριλίου και της 6ης Μαΐου 2024 ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον που είχε προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου.

Το 56% των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η Βουλγαρία είναι πιο ασφαλής εντός του ΝΑΤΟ και αυτό τους τοποθετεί πριν από τους Βέλγους, τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Σλοβένους και ακόμη και τους Αμερικανούς. Το 29% των Βουλγάρων φοβάται ότι η χώρα τους είναι λιγότερο ασφαλής ως μέρος της Συμμαχίας, και μόνο οι Ιταλοί είναι πιο ανήσυχοι.

Ένα σημαντικό 69% των ανθρώπων στη Βουλγαρία θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας τους – όσοι και οι κάτοικοι της Ιταλίας και περισσότεροι από ό,τι στη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τις ΗΠΑ. Το 13% που πιστεύει το αντίθετο είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Λιγότεροι από τους μισούς Βούλγαρους (42%) συμφωνούν με τη δήλωση ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να υπερασπιστεί άλλη χώρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης. Μόνο οι άνθρωποι στην Ισλανδία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι πιο διστακτικοί ως προς αυτό. Το 22% που διαφωνεί είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.

Όσοι συμφωνούν με τη δήλωση ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ καθιστά λιγότερο πιθανό μία ξένη χώρα να επιτεθεί στη Βουλγαρία είναι το 55%, και οι Ισλανδοί, οι Μαυροβούνιοι και οι Σλοβένοι είναι πιο απαισιόδοξοι από αυτή την άποψη. Το 22% που διαφωνεί με αυτή τη δήλωση είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.

Το 61% που πιστεύει ότι η Βουλγαρία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα κατατάσσει τη χώρα δεύτερη στη Συμμαχία, μετά το 81% της Αλβανίας. Μόλις το 27% των Βουλγάρων δήλωσαν ότι η χώρα τους πρέπει να διατηρήσει τις τρέχουσες αμυντικές δαπάνες και το 6% πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να δαπανήσει λιγότερα για την άμυνα.

Στη Βουλγαρία, εκείνοι που ανησυχούν για την πιθανότητα πολέμου στις χώρες του ΝΑΤΟ είναι 72%, και όσοι δεν ανησυχούν για τέτοιο ενδεχόμενο είναι 17%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com