Nikon Small World 2022: Φωτογραφίζοντας τον θαυμαστό, αόρατο μικρόκοσμο

Από το 1975, ο διαγωνισμός μικροφωτογραφίας της Nikon αναδεικνύει την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της ζωής. όπως φαίνεται μέσα από το φωτομικροσκόπιο.

by Times Newsroom

Οι φετινοί νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας Nikon Small World αποκαλύπτουν τα εντυπωσιακά αξιοθέατα ενός κρυμμένου μικροσκοπικού σύμπαντος.

Μια σπάνια ματιά στο εμβρυϊκό χέρι ενός γκέκο της Μαδαγασκάρης (Phelsuma grandis) κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στο διαγωνισμό μικρομικρογραφίας της Nikon, Small World 2022.

Η νικήτρια φωτογραφία είναι των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γενεύης Grigorii Timin και Michel Milinkovitch, οι οποίοι μελετούν τη γενετική και τη φυσική της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Η φωτογραφία συντέθηκε από εκατοντάδες εικόνες που λήφθηκαν επί δύο ημέρες με ένα συνεστιακό μικροσκόπιο.

Το χέρι είναι τεχνητά χρωματισμένο: τα εκκολαπτόμενα νεύρα απεικονίζονται με κυανό χρώμα, ενώ οι δομές που περιέχουν κολλαγόνο είναι πορτοκαλί και κίτρινες. Το κολλαγόνο είναι ένα δομικό στοιχείο της ζωής, δήλωσε ο Milinkovitch.

Τα μέρη των οστών που έχουν αρχίσει να ασβεστοποιούνται λάμπουν πιο έντονα στην φωτογραφία, λέει ο Timin. Οι αναπτυσσόμενοι τένοντες και σύνδεσμοι μοιάζουν με πορτοκαλί κλαδιά. Τα κύτταρα του αίματος σχηματίζουν συστάδες ή παρατάσσονται μέσα σε νέα αιμοφόρα αγγεία στις άκρες των δακτύλων του γκέκο. Η εικόνα αναδεικνύει την ομορφιά όλων των μεγεθών, είπε ο Milinkovitch.

Ο διαγωνισμός μικροφωτογραφίας της Nikon ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1975 ως μέσο αναγνώρισης και επικρότησης των προσπαθειών των ανθρώπων που ασχολούνται με τη φωτογραφία μέσω μικροσκοπίου. Έκτοτε, ο διαγωνισμός αυτός αναδεικνύει την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της ζωής, όπως φαίνεται μέσα από το φωτομικροσκόπιο και είναι ανοιχτός σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μικροσκοπία και την φωτογραφία. Φέτος, υποβλήθηκαν περισσότερες από 1.300 φωτογραφίες από 72 χώρες.

Δείτε παρακάτω τις 20 καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού:

Εμβρυϊκό χέρι ενός γκέκο της Μαδαγασκάρης (Phelsuma grandis)
Αυγό πεταλούδας
Οδοντιατρικό τρυπάνι με διαμαντένια κομμάτια
Ψηφιακή πλάκα PCR με RNA που έχει εξαχθεί από ιούς που εντοπίστηκαν σε λύματα
Κρύσταλλοι αμινοξέων (L-γλουταμίνη και β-αλανίνη)
Λουλούδι Mirabilis jalapa
Προνύμφη ανεμώνης σe θαλάσσιο πλαγκτόν
Σταγόνες ελαιολάδου σε νερό
Κλίμακες πεταλούδας
Φτερωτό μυρμήγκι εγκλωβισμένο σε κεχριμπάρι, ηλικίας περίπου 20 εκατομμυρίων ετών
Κάψουλα σπόρου βρύου (sporangium)
Κύτταρα ξύλου
Αυγά σκόρου
Ιστός του μαστού με συσταλτά μυοεπιθηλιακά κύτταρα τυλιγμένα γύρω από κυψελίδες παραγωγής γάλακτος
Κόκκινο σκαθάρι (Chrysochroa buqueti rugicollis)
Νεαρό στέλεχος μπαμπού κήπου (Fargesia sp.)
Κόκκοι άμμου από την Αλάσκα
Σωλήνας χαλαζία με χρώση οξειδίου του σιδήρου
Προνύμφη μύγας

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com