Νορβηγία: Το εστιατόριο κάτω από τη θάλασσα που καλύφθηκε από φύκια και πεταλίδες

Ένα γιγαντιαίο παράθυρο από ακρυλικό λειτουργεί ως κορνίζα της θέας της θαλάσσιας ζωής

by Times Newsroom

Το υποθαλάσσιο εστιατόριο «Under» στην απόμακρη περιοχή Lindesnes της Νορβηγίας έγινε ένα με τη θαλάσσια ζωή, κάτι που επιδίωκαν οι αρχιτέκτονες του γραφείου Snøhetta, που δημοσίευσαν φωτογραφίες του.

Η αρχιτεκτονική δομή του με εμβαδόν 495 τετραγωνικά μέτρα βυθίστηκε στα ανοιχτά μιας βραχώδους ακτογραμμής και τώρα λειτουργεί και ως τεχνητός ύφαλος.

Το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδίασε το «Under» ως έναν σωλήνα από τσιμέντο ο οποίος παραπέμπει σε τηλεσκόπιο. Εξωτερικά, το τσιμέντο αφέθηκε γυμνό ώστε στην τραχιά επιφάνειά του να μπορούν να προσκολληθούν φύκια και μαλάκια. «Το υποθαλάσσιο ρεστοράν “Under” στη νορβηγική ακτή του Lindesnes σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να ενσωματωθεί, στο διάβα των χρόνων, πλήρως στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς η τραχιά επιφάνεια του τσιμεντένιου κελύφους είχε στόχο να λειτουργήσει ως τεχνητός ύφαλος, καλωσορίζοντας πεταλίδες και κέλπιες (σσ: είδος φυκιού) να το κατοικήσουν» είπαν, μιλώντας στο Dezeen, οι αρχιτέκτονες. «Τώρα, είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τις σχεδιασμένες ενσωματώσεις να ζωντανεύουν, καθώς η φύση έχει πλήρως αγκαλιάσει και κατοικήσει το κτίσμα» αναφέρουν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το «Under» ήταν το πρώτο υποθαλάσσιο ρεστοράν της Ευρώπης και το μεγαλύτερο, παγκοσμίως. Πέραν της προσφοράς μοναδικής εμπειρίας ενδιαίτησης στους επισκέπτες, το κτίσμα στόχευε στην προσέλκυση θαλάσσιας ζωής, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα της περιοχής και προμηθεύοντας φρέσκα υλικά στον σεφ. Επιπλέον, προσφέρει στους θαλάσσιους βιολόγους μοναδικό χώρο για να μελετήσουν τη θαλάσσια ζωή και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να μάθουν για αυτήν, παρατηρώντας την από κοντά. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι για να φροντίσει πραγματικά η ανθρωπότητα περισσότερο τη φύση, είναι ανάγκη περισσότερος κόσμος να τη δει πιο πολύ και να μάθει πιο πολλά για αυτήν» είπαν από το Snøhetta.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, η βιοποικιλότητα της τοποθεσίας είναι μεγάλη, καθώς είναι στο σημείο όπου η Βαλτική συναντά τον Ατλαντικό. Τα φύκια και τα μαλάκια που έχουν προσκολληθεί στην επιφάνεια του νερού σχηματίζουν έναν ύφαλο ο οποίος θα καθαρίσει το νερό και θα προσελκύσει περισσότερα θαλάσσια πλάσματα.

Μετά την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου ρεστοράν, οι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν μια σειρά από δομές στον γύρω βυθό, όπως βράχια, οι οποίοι ευελπιστούν ότι θα προσφέρουν ένα «ακόμη καλύτερο φυτώριο» για οργανισμούς. Για τους επισκέπτες, ένα γιγαντιαίο παράθυρο από ακρυλικό λειτουργεί ως κορνίζα της θέας της θαλάσσιας ζωής. Mε διαστάσεις 11 επί τρία μέτρα επιτρέπει θέαση από κάθε επίπεδο του κτίσματος.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο και γραφείο ντιζάιν Snøhetta ιδρύθηκε το 1989 από τους Craig Dykers και Kjetil Trædal Thorsen και το «Under» είναι η πρώτη ενασχόληση του με την υποθαλάσσια αρχιτεκτονική.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή