Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης Ζέη στην Ιστορία – Ένα απόγευμα Ιστορίας από το ΠΙΟΠ

by Times Newsroom

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του.
Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει:
“Σήκω… έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;” Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο
και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία.
Άλκης Ζέη, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»

Με αφορμή την ανακήρυξη του 2023 ως «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη», καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας συγγραφέως, και ενόψει της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 (ώρα 18:00), τη δράση «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης Ζέη στην Ιστορία», στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Στη δράση, που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά, ηλικίας 10 ετών και άνω, η βραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, θα ψηλαφίσει τη βιωματική σχέση της Άλκης Ζέη με την ιστορία αλλά και τη βαθιά ανθρωπιστική ματιά της. Στη συνέχεια, η διακεκριμένη αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη θα παρουσιάσει παράσταση αφηγηματικής ανάγνωσης, με αποσπάσματα από επιλεγμένα βιβλία της αγαπημένης συγγραφέως, αναφορές στις ιστορικές συνθήκες της εποχής που περιγράφονται και τραγουδίσματα που παραπέμπουν σε αυτήν, σε ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα ιστόρησης που ρέει αφηγηματικά, σαν μία ενιαία ιστορία.

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Μαριλίτσα Βλαχάκη         Εικονογράφηση εξωφύλλου: Διατσέντα Παρίση

Με όχημα το μυθιστόρημα «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» και άλλα βιβλία της Άλκης Ζέη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως αποτυπώνονται στο έργο της. Η ίδια η Άλκη Ζέη είχε γράψει για τη σχέση της με την Ιστορία: «Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία… Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει».

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 3418051,
Δευτ.-Παρ. 10:00-17:00.

ΠΙΟΠ | Ιστορικό Αρχείο
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com